A testmozgás és a megfelelő étrend nem csak egy-két módszer a jobb egészségért, de együttesen alkalmazva csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát is.

Vagy ha az emlődaganatot diagnosztizálják, a testmozgás és az egészséges táplálkozás növelheti a betegség legyőzésének esélyét. A szakemberek 5 módszert javasolnak, amelyeket megtehet a mell egészségének javítása érdekében:

1. Tartsa meg az egészséges testsúlyt

Az elhízás és a mellrák közötti kapcsolat nem teljesen tisztázott, de ismert, hogy a kockázat csökkentése érdekében fontos a nők számára az egészséges testsúly fenntartása. Az ösztrogén termelése a nők zsírszövetében a menopauza után a fő kockázati tényező. Az elhízott nőknél az ösztrogénre érzékeny emlőrákos szövetek több ösztrogénnek vannak kitéve, mint az egészséges testsúlyú nőknél. Ez fokozhatja a mellrák növekedését és progresszióját.

Az elhízott nőknél nagyobb a betegség kockázata. Gyorsabban a terjedés, és nagyobb valószínűséggel halnak meg mellrákban. Az elhízott emlőrákot túlélőknél nagyobb a kockázata annak, hogy a betegség kiújul.

2. Testmozgás, mint megelőző intézkedés

A fizikailag aktív nőknél 25 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki mellrák, mint a mozgásszegény életvitelű nőknél. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás segíthet megelőzni a mellrákot azáltal, hogy erősíti az immunrendszert, megelőzi az elhízást, valamint csökkenti az ösztrogén és az inzulin szintjét.

mell egészsége
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A testsúly megtartása mellett a testmozgás javíthatja a csonttömeget is, ami kritikus probléma a kemoterápián és endokrin terápián átesett mellráktúlélők számára. Ezek a gyógyszerek az alacsonyabb csont ásványianyag-sűrűséghez kötődnek, ami növeli a csontritkulás és a csonttörések kockázatát.

Mindegy, hogy megpróbálja megelőzni a mellrákot, küzd a mellrák ellen, vagy túlélte a mellrákot, a testmozgás segíthet.

3. Maradjon hidratált, és egyen egészséges, kiegyensúlyozott ételeket

Egyen legalább öt-nyolc adag gyümölcsöt és zöldséget minden nap. Ezenkívül a brokkoli, a káposzta, a kelkáposzta, a görögdinnye és a teljes kiőrlésű gabonák rákellenes élelmiszerek. Fontos, hogy növelje az omega-3 zsírsavak bevitelét, amelyek a dióban, halban, szójában és tökmagban találhatók. Kerülje a finomított cukrokat és zsírokat, mert ezek nem csak arról híresek, hogy elhízást okoznak, de a súlygyarapodás miatt a mellrák kockázata is nagyobb.

4. Korlátozza az alkoholfogyasztást

Azok a nők, akik naponta egynél több alkoholos italt isznak, fokozottan ki vannak téve a mellrák kialakulásának. Azoknál a nők, akik hetente három vagy több italt isznak, miután mellrákot diagnosztizáltak, nagyobb a kockázata annak, hogy a mellrákjuk kiújul.

5. Szedjen vitaminokat, különösen D-vitamint

Az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező nőknél nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, és az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező emlőrákot túlélőknél nagyobb a betegség kiújulásának kockázata. A kutatások azt is sugallják, hogy a magas D-vitamin szint összefüggésben áll a mellrák jobb túlélési arányával.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.