Amikor a szexuális és reproduktív egészségről van szó, gyakran nem tudni, hogy mi a „normális”, és mi lehet a lehetséges egészségi probléma jele.

Még ha kínos is bizonyos kérdésekről beszélni, nőgyógyásza azért van, hogy segítsen Önnek. Íme, 7 probléma, amit mindig meg kell beszélni a nőgyógyásszal:

Fájdalmas menstruáció

Sok nő számára a menstruáció megindulása kellemetlen időszak. A görcsök, a mellfájdalom és a fejfájás csak néhány a leggyakoribb menstruációs tünetek közül. Néhány nő esetében azonban a menstruációs fájdalom hihetetlenül súlyos lehet. Ha a menstruációja nagyon fájdalmas vagy az idő múlásával rosszabbodik, az endometriózis vagy méhmióma jele lehet. Fontos, hogy beszéljen erről az orvosával, mivel számos megoldás létezik ezen kóros állapotok kezelésére.

Kellemetlen hüvelyszag

A hüvelyszag kellemetlen téma lehet, de fontos, hogy beszéljen orvosával, ha kellemetlen szagot észlel, főleg akkor, ha több napig tart. A kellemetlen szag a baktériumok túlszaporodásának vagy a hüvelyi fertőzés jele lehet.

Dudorok a nemi szerv környékén

A hüvelyben vagy a szeméremajkak körüli dudorok észlelése aggasztónak tűnhet. Benőtt szőr, pattanás vagy esetleg valami aggasztóbb dolog? A dudorok gyakran jóindulatúak, de fontos, hogy nőgyógyásza elvégezze a szükséges vizsgálatokat. A genitális szemölcsök egy ideig láthatóak lehetnek, de a herpesz okozta elváltozások 7-14 napon keresztül gyógyulhatnak, ezért fontos, hogy lássák, mikor jelentkezik a fertőzés.

Szexuális problémák

Lehet, hogy kellemetlen erről beszélni, de nőgyógyásza segíthet elmagyarázni az okot és kezelni a problémát. Sok nő tapasztal hüvelyszárazságot közösülés közben. Ha egy fiatalabb nőnél ez a probléma, és hosszú ideje fogamzásgátlást szed, előfordulhat, hogy nincs elég ösztrogén, és meg kell változtatnia a fogamzásgátlás módját. Amennyiben egy nő posztmenopauzás és kiszárad, annak oka lehet az alacsony ösztrogén, és nőgyógyásza hüvelyi ösztrogént írhat fel.

nőgyógyászati vizsgálat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Szexuális partnerek

A nők gyakran aggódnak amiatt, hogy nőgyógyászuk elítéli őket, ha megmondják, hány partnerük volt, hány évesek voltak az első közösüléskor, volt-e szexuális úton terjedő betegségük, stb. Ezek a témák több fontos ok miatt is felmerülnek. A méhnyak diszplázia és a HPV fertőzés kockázati tényezőinek meghatározása. A 18 évesnél fiatalabb korban kezdett szexuális aktivitás időnként fogékonyabbá teheti a HPV-vel szemben. Ha több partnerrel rendelkezik, az is növelheti a kitettség lehetőségét. Egyes szexuális úton terjedő fertőzések növelhetik a meddőség kockázatát.

Vizelet- vagy székletszivárgás

A vizelet- vagy széklet-inkontinencia nagyon megterhelő lehet lelkileg, és rontja életminőségét. Számos nő tapasztalja ezeket a tüneteket szülés után, különösen akkor, ha nagy baba született, vagy a hüvelyi szülésnél fogóra vagy vákuumra volt szükség. Amikor a nők „belépnek” a menopauza időszakába, ezek a tünetek súlyosbodhatnak. Az inkontinencia természetétől függően létezhetnek gyógyszeres vagy sebészeti kezelési lehetőségek.

Alacsony libidó

Bár az alacsony libidó gyakoribb, mint azt sok nő gondolná, fontos, hogy beszéljen nőgyógyászával, hogy feltárja aggodalma okát. A libidót néha befolyásolhatják az Ön által szedett gyógyszerek, vagy egy mögöttes kóros egészségi állapot mellékhatása lehet. Ezekben a helyzetekben a nőgyógyász meg tudja határozni, hogy milyen orvosi beavatkozásokra lehet szükség. Más nők esetében azonban az alacsony libidó összefügghet a szexualitással – néha a szex vagy az intimitás iránti vágyát olyan dolgok is befolyásolhatják, amelyek kívülállók (például stressz, munka).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.