A legtöbben a botulinum toxin A-ra gondolnak, mint ránctalanító szerre. Ez a gyógyszer azonban sokkal több ennél – több meglepő terápiás felhasználása is van.

Az állkapocsfájdalmak esetében is hatékonyan alkalmazható

Ha izomba fecskendezik, a botox blokkolja az idegeket az izomban, ami átmenetileg legyengíti azokat. A temporomandibularis ízületi (TMJ) problémákkal küzdő betegeknél ez csökkenti az állkapocs és a kapcsolódó izmok hiperaktivitását, amelyek túlműködnek, és segít megszakítani a krónikus fájdalom ciklusát. A kutatók azt is megállapították, hogy a botox hatékonyan csökkentheti az állkapocs izomfájdalmát olyan embereknél, akik nem reagáltak más konzervatív kezelésekre.

botox fájdalmas szex
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Segítséget nyújt a nőknek a fájdalmas szex esetében

A botox képes ellazítani az összehúzódott izmokat és felszabadítani az izomgörcsöket. A szakorvosok a botoxot használhatják a medencefenék izomgörcseinek kezelésére, amelyek a medence szerveit támasztó izmok, valamint bizonyos típusú kismedencei fájdalmak enyhítésére, beleértve a közösülés során fellépő fájdalmat is. Az injekciók a hüvely fájdalmas összehúzódásait is kezelhetik, amelyeket vaginizmusnak neveznek.

A hiperaktív hólyag kezelése, ha a gyógyszerek nem segítenek

A sürgető vizeletürítési inger a legkellemetlenebb pillanatokban történhet meg. Az erős vizelési inger a túlműködő hólyag jellegzetes tünete. A botox injekciók segíthetnek kezelni ezt az állapotot azáltal, hogy megbénítják a húgyhólyag izmait, megakadályozva ezzel a véletlen vizelést. Bár ez a kezelés gyakran sikeres, lehetséges probléma a húgyhólyag hiányos kiürülése és a vizelet visszatartása.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.