A petefészekrák világszerte az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus a nők körében, de gyakran már csak az előrehaladott stádiumban észlelik.

Az emberek túlnyomó része ébrenléti idejének több mint felét ülve tölti (például televízió nézése, közlekedési eszközök használata közben, munkahelyen vagy iskolában). A mozgásszegény viselkedés, így az ülő magatartás is számos krónikus betegség (beleértve a különböző daganattípusokat) módosítható kockázati tényezője.

A European Journal of Epidemiology-ban nemrég megjelent közlemény szerzői naprakész epidemiológiai tanulmányukban az ülő viselkedés és a petefészekrák kockázatának összefüggését vizsgálták.

Hét tanulmányban szereplő 2060 petefészekrák esetet elemezve arra az eredményre jutottak, hogy statisztikailag szignifikáns pozitív összefüggés van az ülő viselkedés és a petefészekrák kialakulásának kockázata között. A mozgásszegény, ülő magatartású nőknél a petefészekrák 29 százalékkal gyakrabban alakult ki, mint a fizikailag aktív nők esetében.

petefeszekrak_mozgas_kockazat
Forrás: pixabay.com

Ez az eredmény frissíti és bővíti a mozgásszegény viselkedéssel, az ülő magatartással és a petefészekrák kialakulásának kockázatával kapcsolatos meglévő orvosi bizonyítékokat. Ismert tény, hogy a nem specifikus tünetek és a hatékony szűrési módszerek hiánya miatt a petefészekrákot gyakran már csak előrehaladott stádiumban észlelik, ami nagymértékben csökkenti a megfelelő kezelés esélyét és a túlélési arányt. Emiatt (és az általános egészségi állapot javítása érdekében is) fontos, hogy a mindennapi tevékenységeink során csökkentsük az üléssel töltött időt és mozogjunk minél többet.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.