A terhességi túlsúly az anya, a magzat és a felnövő gyermek számára is komoly kockázatot jelent, ezért a várandósság időszakában fontos a tudatos súlykontroll.

Az új koronavírus okozta pandémia következtében sokan kényszerültek az otthoni munkavégzésre. Ennek gyakori eredménye a súlytöbblet vagy elhízás, melyek akár a mozgáshiány miatt, de akár a stressz vagy ingerhiány okozta túlevés következtében is kialakulhattak. A testpozitivitás szemlélete jelenleg is népszerű, ám testünk elfogadása nem azt jelenti, hogy nem vagyunk tisztában az elhízás kockázataival, és nem törekszünk arra, hogy egészségesen, egészségesebben éljünk.

A túlsúlynak akkor van kiemelt jelentősége és veszélye, ha valaki a súlytöbblete mellett tervezi a gyermekvállalást. Különösen jelentős ez akkor, amikor egy másik életért is felelősek vagyunk, hiszen bizonyos veszélyes állapotok (például vetélés, terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás, toxémia, koraszülöttség, fejlődési rendellenességek) gyakrabban fordul elő az elhízott kismamák esetében.

terhességi túlsúly
Forrás: pixabay.com

A Kismamadiéta.hu szakorvosai arra hívják fel a figyelmet, hogy a terheskori elhízás a kismamára, a fejlődő magzatra és a megszületett gyermekre nézve is számos kockázatot rejt. Bár a terhességre való felkészülés fontosságát sokan ismerik, terhesvitaminokat szednek, tisztában vannak a stresszcsökkentés és a krónikus betegségek kezelésének és rendszeres kontrolljának fontosságával, a saját túlsúlyukkal kapcsolatban nem mindig aggódnak. Pedig a várandósságra való felkészülés első lépése az életmódváltás. Ehhez elengedhetetlen, hogy a kismama már a teherbeesés előtt elérje a számára egészséges testsúlyt, hogy minimalizálja a kockázati tényezőket.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.