Nincsenek olyan női higiénés termékek, amelyek a hüvelyt tisztábbá vagy illatosabbá tennék, még a menstruáció során sem.

A hüvely természetes módon öntisztító, és bizony nem igényel illatosított betétet vagy tampont a menstruáció „elrejtéséhez”. Az igazság az, hogy a különböző vegyi anyagok és illatanyagok „hozzáadása” a test egyik legérzékenyebb területéhez negatívan befolyásolja annak egészségét.

A természetes folyamat megzavarása

Ezen a területen kényes a környezet, és az illatos női higiénés termékek használata felboríthatja a jó és rossz baktériumok közötti erőviszonyokat, valamint a hüvelyi pH egyensúlyát. A „jó” hüvelyi baktériumok segítenek a fertőzések és a betegségeket okozó egyéb mikroorganizmusok (például élesztőgombák) elleni védelemben. Általában egy, az egyensúlyt megzavaró idegen forrásból (például illatosított tampon) származó „rossz” baktériumok túlszaporodása irritációt, viszketést, fertőzést vagy allergiás reakciót okozhat. Az intim női higiéniai termékek (például mosakodógél) használata tehát nem szükséges a hüvely egészségének megőrzéséhez.

A hüvely tisztán tudja tartani magát a menstruáció során is

A hüvely bonyolult „baktériumkeverékével” és saját, természetesen megújuló sejtjeivel folyamatosan tisztul, még a menstruáció időtartama alatt is. Tehát nincs szüksége speciális termékre, hogy friss és tiszta legyen, mert erről már gondoskodik!

Ha egy illatosított betét vagy tampon viszketést vagy irritációt váltott ki, hagyjuk abba a használatát, és várjuk meg, amíg ezek a tünetek elmúlnak. Jó hír, hogy a hüvely általában egy-két nap alatt visszatér normális és természetes állapotába. Ha mégsem így történik, orvoshoz kell fordulni.

menstruáció illatosított intimhigiénés termékek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen termékeket érdemes használni?

Ha betétet vagy tampont vásárolunk, az alábbiakat mindenképpen tartsuk szem előtt:

  • kerüljük a hozzáadott vegyszereket tartalmazó termékeket
  • használjuk a szükséges legalacsonyabb abszorpciós képességű (más szóval, a legkisebb méretű vagy a legkisebb kapacitású) tampont
  • a tampont a lehető legkevesebb ideig használjuk
  • éjszaka használjunk inkább betétet
  • gyakran cseréljük a tampont.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.