Menstruációs panaszokat nem csak a cikluszavarok vagy a kellemetlen PMS-tünetek okozhatnak. Sajnos az intimhigiénét megkönnyítő termékek használatának ugyancsak lehetnek „zavaró” következményei. Ha nem találjuk meg a nekünk megfelelőt, akár bakteriális hüvelyfertőzés is lehet a dologból.

„Tampon helyett betétet választottam”

Dórinak szokatlan problémával kellett szembesülnie, amikor tamponról betétre váltott. „Amíg versenyszerűen sportoltam, a tampon volt számomra az ideális megoldás azokon a napokon. Mivel orvosi javaslatra fogamzásgátlót kezdtem szedni, amely szabályozza a ciklusomat, és a kellemetlen PMS-tüneteket is enyhíti, nem is volt »igazi«, erős vérzésem, így a mini tampon is tökéletesen elég volt arra a pár napra. Amikor azonban abbahagytam a kemény edzéseket és a versenyzést, szerettem volna, ha a szervezetem is fellélegezhet, így befejeztem a gyógyszer szedését. A ciklusom ettől teljesen megváltozott.” A lánynak erős lett a menstruációja, néha még görcsölt is, ezért átváltott a betétekre, amelyekkel nagyobb biztonságban, komfortosabban érezte magát, ám ez nem várt következményekkel járt.

Intim allergia? Létezik!

„Először azt gondoltam, csak a váltás okozza a tüneteket – meséli a lány. – A betéttől a bőröm minden alkalommal viszketett, égett, kipirosodott és megduzzadt. Rettentő kellemetlen volt. Számos terméket kipróbáltam, de az irritáció folyton visszatért. Azt gyanítottam, hogy allergia okozhatja a panaszaimat, bár fura volt, hogy az intim területen jelentkezik. Az orvosom azonban megerősítette, hogy sajnos létezik ilyen. Mivel nem kötelező feltüntetni, milyen vegyi anyagokat használnak a termék gyártása során, kevés esélyem volt azonosítani és elkerülni az allergiát kiváltó összetevőt.”

Mosható betét: pénztárca- és környezetbarát

A sok szenvedés után Dóri eldöntötte, hogy többé nem használ eldobható betétet, és beruház egy szett mosható betétre. „Sok jót hallottam róla: környezetbarát, pénztárcabarát, kényelmes és egészséges. Megrendeltem néhányat az interneten, és alig vártam, hogy megérkezzenek. Amikor megkaptam őket, nagyon tetszettek a színes minták és a puha anyagból készült betétek. Azt hittem, végre megtaláltam a tökéletes megoldást, de sajnos nem így lett.”

Bakteriális hüvelyfertőzés lett a vége

A mosható betét használata után nem jelentkezett ugyan a szokásos irritáció, viszont pont egy olyan típust választott, amelynek poliuretán szövetből volt az alja, amely kifejezetten rossz légáteresztő képességű. Mivel az intim terület nem szellőzött eléggé, az allergiás reakció helyett új panaszok nehezítették Dóri életét: a menzesz után bőséges, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyi folyást tapasztalt. Ezek a bakteriális vaginózis (röviden BV), azaz egy olyan fertőzés tünetei, amelynek során a hüvely normális baktériumflórája felborul, így el tudnak szaporodni a máshonnan, jellemzően a bélrendszerből származó baktériumok.

BV: amikor az intimflóra egyensúlya felborul

A bakteriális hüvelyfertőzés akkor alakul ki, amikor a kórokozók szaporodását féken tartó egészséges, azaz enyhén savas hüvelyi pH értéke megváltozik. A savas közeget a hüvelyben élő tejsavbaktériumok biztosítják, ám ha a számuk valamiért lecsökken, akkor felborul a belső rend, és a kórokozók kerekedhetnek felül. Ilyenkor mielőbb helyre kell állítani a hüvely természetesen savas kémhatását.

Vitagyn C: regenerálja és táplálja a hüvelyflórát

Bakteriális vaginózis esetén általában antibiotikum-kúrát ír elő az orvos. A kezelés kiegészítésére, illetve a fertőzés kiújulásának megelőzésére való a Vitagyn C hüvelykrém, amellyel Dóri elősegítette a hüvelyflórája helyreállítását. Ez a patikában vény nélkül kapható hüvelykrém hármas hatású: a benne található tejsav és aszkorbinsav helyreállítja a hüvely élettani pH-ját, gátolja a kórokozók szaporodását, prebiotikum-tartalma pedig táplálja a saját Lactobacillus-flórát. „Nem volt könnyű megtalálni a számomra ideális intimhigiénés terméket – mondja Dóri. – Utánaolvastam, és találtam olyan mosható betétet is, amely jobban szellőzik, de az egyik barátnőm ajánlására a menstruációs kelyhet is ki fogom próbálni. Egyszer biztosan rálelek arra a termékre, amely a pénztárcámnak, a bőrömnek és a hüvelyflórámnak is megfelel.”

Vitagyn C
Vitagyn C - Patikában, vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.