Az immunterápiás rezisztenciát elősegítő tényezők megértése elengedhetetlen a betegek túlélésének javításához.

A nem nőgyógyászati ​​daganatos (például melanoma, nem kissejtes tüdőrák, húgyhólyagrák, vesesejtes karcinóma) betegek részvételével végzett korábbi klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az immunterápiát megelőző antibiotikumok negatívan befolyásolhatják a kezelés eredményét és az általános túlélési időt.

A nőgyógyászati ​​daganatos betegek válaszarányára, progressziójára és kimenetelére gyakorolt ​​hatását a Cleveland Clinic szakemberei vizsgálták. A kutatók 101 olyan nőt vizsgáltak meg, akik visszatérő endometrium rákban, méhnyakrákban vagy petefészekrákban szenvedtek, valamint 2017. január és 2020 szeptembere között immunterápiában részesültek. 58 nő (56,9%) nem kapott antibiotikumot, 23 (22,8%) nő 30 nappal az immunterápiás kezelés előtt kapott antibiotikumot, 47 (46,5%) nőnél pedig az immunterápiájával egyidejűleg alkalmaztak antibiotikum-kezelést különböző okok (például húgyúti fertőzés, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás, kismedencei tályog, bőrfertőzés, neutropeniás profilaxis) miatt.

immunterápia daganat
Forrás: unsplash.com

Azoknál a betegeknél, akik az immunterápiát követő 30 napon belül antibiotikumot kaptak, a progressziómentes túlélés rövidebb volt átlagosan 3 hónappal, szemben azokkal, akik nem vagy az immunterápiával egyidejűleg kaptak antibiotikumot. Utóbbi betegek esetében a progressziómentes túlélés átlagosan 9 hónap volt. A teljes túlélést tekintve az immunterápia előtt antibiotikummal rendelkező betegek 9,3 hónapot éltek, szemben az immunterápiával egyidejűleg antibiotikumot és antibiotikumot nem kapó betegek 19,9 hónapjával. Ezen kívül az immunterápiát megelőző antibiotikumok alkalmazásához jelentősen csökkent immunterápiás válasz társult.

A kutatók megállapították, hogy az antibiotikumok használatának időzítése jelentős tényező a kezelésre adott válasz és a túlélés ideje szempontjából, de további tanulmányra van szükség annak a mechanizmusnak a megértéséhez, amelyen keresztül az antibiotikum-terápia időzítése befolyásolja az eredményeket.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.