A higgadt konstatálástól a kétségbeesésig sokféleképpen reagálhatunk a hüvelyfertőzés jeleire. Mutatjuk, honnan tudjuk, ha bakteriális vaginózisban szenvedünk.

A hüvelygomba és a bakteriális vaginózis tünetei hasonlítanak egymásra, de vannak jól megkülönböztethető elemeik. A két fertőzést el kell tudnunk különíteni egymástól, mert kezelésük más-más módon történik, és lehetséges szövődményeik is eltérők.

A színtelen, szagtalan hüvelyfolyás normális

A reklámipar sokat dolgozott azon, hogy elfelejtsük: a napi hüvelyfolyás természetes jelenség, az egészséges női nemi szerv öntisztulásának része. Ha nem kíséri kellemetlen szag, ha színe átlátszó vagy fehéres, és nem jelenik meg a nemi szerv környékén irritáció, gyulladás, akkor teljesen normálisnak tekinthető. A terhesség során a mennyisége megnő, de ez sem kóros, sőt: éppen a test védekező mechanizmusát jelzi, amellyel a hüvely igyekszik magától távol tartani a kórokozókat. Az ovulációt szintén megváltozott színű és állagú, áttetsző, sűrű, ruganyos hüvelyi folyás jelezheti – ennek funkciója, hogy segítse eljutni a hímivarsejteket a petesejtig.

Nem mindig STD-ről van szó

Ha egy szenvedélyes éjszaka után találkozunk megváltozott folyással, akkor valószínű, hogy elsőre a legrosszabbra, valamilyen szexuális úton terjedő betegségre gyanakszunk. Megfelelő védekezés nélkül erre jó esélyünk is van, de ártatlanabb kórokat is jelezhet a hüvelyi folyás.

A hüvelyfertőzést gomba, baktérium vagy parazita is okozhatja. Ilyenkor „mindössze” arról van szó, hogy a testünkben egyébként is élő mikroorganizmusok nagyobb teret kapnak a kelleténél amiatt, mert meggyengül a hüvelyünk saját bacilusflórája.

Gomba vagy baktérium?

A hüvelygyulladások esetében a leggyakoribb a bakteriális vagy a gombás eredet. Utóbbit rendszeresen kíséri a szeméremtáj kivörösödése, valamint erős, kínzó viszketés. A bakteriális vaginózisra a fájdalom kevésbé jellemző, viszont bőséges, kellemetlen, halra emlékeztető szagú folyással jár, ami igen zavaró tünet.

Lehetséges hajlamosító tényezők

A hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát számos dolog megzavarhatja. Ezek között lehetnek fizikai behatások (például túl intenzív, védekezés nélküli szexuális élet vagy a partnerek váltogatása, hiányos vagy túlzásba vitt intimhigiéné) vagy lelki okok is. A tartós stressz például gyengíti az immunrendszert, csakúgy, mint a káros szenvedélyek: a dohányzók és a túl sok alkoholt fogyasztók is hajlamosabbak lehetnek a fertőzésekre. Egy nátha vagy torokgyulladás után is érdemes vigyáznunk: az antibiotikum-kúra a hasznos baktériumokat is megtizedelheti. Egy rosszul megválasztott, túl szűk alsónemű szintén baj forrása lehet. A tangákon például könnyen átjutnak a bélrendszerben élő baktériumok (például az E. coli) a végbél környékéről a hüvelybe.

Lehetséges szövődmények

A bakteriális vaginózis nemcsak a hüvelyben okozhat gondot: kezeletlenül tovább terjedhet a húgyutak irányába, és hólyaghurutot okozhat, illetve megfertőzheti a kismedence más szerveit. A kismedencei gyulladás következtében akár meddőség is kialakulhat. Várandós nőknél különösen indokolt az elővigyázatosság, mert a kezeletlen bakteriális vaginózis koraszülést vagy vetélést okozhat, így ők haladéktalanul keressék fel az orvosukat, ha valamilyen panaszt tapasztalnak!

Ym9kndGzwvKEOLCBu8csiqXZDBINdLIhYxL0nLa3
Patikában kapható gyógyászati segédeszköz bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére és megelőzésére

Segít a Vitagyn C

A felborult egyensúlyt többféleképpen helyreállíthatjuk. A Vitagyn C hüvelykrém kettős védelmet nyújt: tejsav- és C-vitamin-tartalma helyreállítja a savas hüvelyi pH-t, így gátolja a kórokozók szaporodását, másrészt a benne lévő maltodextrin a saját Lactobacillus-flóra táplálékául szolgál. A Vitagyn C idegen tejsavbaktériumok bejuttatása nélkül serkenti a Lactobacillusok szaporodását, így erősítve a hüvely védelmi rendszerét. A várandósság és szoptatás időszaka alatt is alkalmazható készítmény összetevői hozzájárulnak a hüvely egészséges savas közegének helyreállításához.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?