Néhányan talán az átlagnál is hajlamosabbak lehetünk rá, de szinte minden nő ismeri, milyen kínzó panaszokat tud okozni a felfázás. Az égő érzéstől a szúró fájdalmakig, a folytonos WC-re szaladgálástól az alhasi görcsökig sok kellemetlen pillanatot megélhetünk miatta. Természetesen sokan egyből orvoshoz fordulunk, aki aztán felír valamilyen antibiotikumot, ami nem egyszer további kellemetlenségeket is okozhat… Éppen ezért nem árt tudni, hogy egyszerű felfázás esetén akár el is lehet kerülni az antibiotikum-szedést. Elmondjuk, hogyan!

Az egyszerű felfázással, avagy hólyaghuruttal még nem feltétlenül kell azonnal felkeresnünk az orvost, pláne igent mondanunk az antibiotikumra. Ehhez azonban fontos, hogy időben felismerjük a jellemző tüneteket és hogy tisztában legyünk azzal is, hogyan védheti ki az immunrendszerünk a kórokozók támadását.

Miről ismerhetjük fel a hólyaghurutot?

A hólyaghurut a húgyúti fertőzések gyakori típusa, ami a hólyag gyulladásával jár, és legtöbbször valamely, a bélből származó baktérium okozza. Általában sürgető vizelési ingerrel, gyakori vizelési kényszerrel, fájdalmas vizeletürítéssel, zavaros vagy erős szagú vizelettel, a vizeletürítést követő fájdalmas hólyag-összehúzódásokkal, valamint alhasi fájdalommal jár, sőt a szexuális együttlétek során is fájdalmat okozhat.

Hogyan lép fel a fertőzéssel szemben a szervezetünk?

Ha egészséges a szervezet, akkor a természetes védekezőképességünk, vagyis az immunrendszerünk képes rá, hogy legyőzze az egyszerű, komplikációktól mentes hólyaghurutot. Ha tehát a tünetek még enyhék, és nem hosszú napokon keresztül elhúzódóak, akkor nem kell azonnal háziorvoshoz vagy urológushoz szaladni, mivel ilyenkor még nem feltétlenül van szükség antibiotikumra.

Az antibiotikumokról tudjuk, hogy megterhelhetik a szervezetet, mert ugyan elpusztítják a kórokozókat, de egyúttal a testünkben élő jótékony hatású baktériumokat is megtizedelhetik. Ha pedig gyakran van szükség ilyen erős gyógyszerekre, az sajnos az ellenállóbb, rezisztens mikroorganizmusok kifejlődését is elősegítheti.

Mit tehetünk azért, hogy támogassuk az immunrendszerünket a küzdelemben?

Hólyaghurut esetén azzal tehetjük a legtöbbet az immunrendszerünkért, ha a felfázásos tüneteket észlelve mielőbb megkezdjük a célzott kezelést. Bevehetünk például vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat – de természetesen mindig olvassuk el az adott gyógyszer tájékoztatóját, hogy ellenőrizzük, szedhetjük-e, ha pedig bizonytalanok lennénk, kérdezzünk meg egy gyógyszerészt.

Arra is figyeljünk, hogy sok vizet igyunk, mert a gyakori vizeletürítés által könnyebben kiürülhetnek a kórokozók a húgyhólyagból.

Mit használhatunk antibiotikum helyett?

Hasznos segítséget jelenthetnek egyes gyógynövény-tartalmú készítmények. Az Urzinol tabletta medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer.

urnizol packshot
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

 

A medveszőlőlevél baktériumölő hatása klinikailag bizonyított, és képes csökkenteni a hólyaghurut tüneteit. Már a felfázás első tüneteinek jelentkezésekor érdemes elkezdeni a szedését, ami akár néhány napon belül eredménnyel járhat.

Ha komolyabb tüneteket tapasztalnánk, természetesen amint lehet, keressük fel a háziorvost vagy egy urológus szakorvost. Ám ha úgy érezük, hogy a panaszaink otthon is kezelhetőek, akkor inkább kíméljük meg a szervezetünket az antibiotikumoktól, hiszen ezek az erős gyógyszerek sajnos nemcsak a felfázásért felelős kórokozókat pusztítják el, hanem azokat a jótékony hatású baktériumokat is, amelyek az immunrendszer normális működéséért felelnek.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.