Sok nő döntött úgy – főleg a gyakoribbá váló otthoni munkavégzés miatt -, hogy nem visel melltartót. Ez ugyan sokkal kényelmesebb, de vajon egészséges-e?

Az emlőrák szempontjából a melltartó viselése vagy nem viselése nem befolyásolja annak kockázatát. A melltartó viselése emellett nem befolyásolja a mell megereszkedésének kockázatát, sem pedig a mellek alakját. Azonban, ha nagyobb a kosármérete, akkor kényelmesebbnek érezheti a melltartó viselését, mert ez segíthet enyhíteni vagy megelőzni a hátfájást, ami gyakran a mellek súlyának köszönhető.

De hol tévednek a nők gyakran, ha melltartót viselnek?

Nem megfelelő méretű melltartó

Nagyon sok nő nem megfelelő méretű melltartót visel. Ha a melltartó nem megfelelő méretű, akár fájdalmat is okozhat. Amennyiben a nők híznak vagy fogynak és továbbra is a kedvenc melltartójukat viselik, szintén illeszkedési problémák alakulhatnak ki.

Nem a tevékenységhez megfelelő melltartó viselése

A sportolás esetén nem a „mindennapi” melltartó viselése ajánlott. Egy jó sportmelltartó minimalizálhatja a melle mozgását. Amikor a melle sokat „mozog”, mell- vagy hátfájást tapasztalhat. Ha rendszeresen vagy a mellének egy bizonyos területén emlőfájdalmat tapasztal, javasolt, hogy beszéljen egy szakorvossal. Ha a fájdalom nem gyakori, a fájdalomcsillapító gyógyszer is segíthet.

gombás fertőzés sportmelltartó
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan lehet elkerülni a gombás fertőzéseket?

A felesleges verejtékezés talaján kialakuló gombásodás meglehetősen kényelmetlenné teheti a melltartó viselését. Ezek kiütésekhez, hólyagokhoz, repedésekhez, elszíneződéshez és általában irritációhoz vezethetnek. Ezek nagy része elkerülhető, ha a mellei helyesen illeszkedő melltartóban vannak, különösen a melegebb hónapokban. Ha nagyobb méretű a kosár, a kidörzsölődés a mellek alatti területen jelentkezhet. Ha a nedvességtől dörzsölődik ki, gombás fertőzés alakulhat ki. A verejtékezés csökkentése érdekében izzadásgátlót is alkalmazhat a mellei alatt és között. Az irritáció megelőzése érdekében merevítő nélküli melltartó viselése is javasolt.

Forrás: https://health.clevelandclinic.org/going-braless/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.