A menopauza időszaka alatt tapasztalható súlygyarapodás még azon nők számára is gyakran probléma, akik egészségesen étkeznek és rendszeresen mozognak.

A menopauza következtében kialakuló súlygyarapodás megelőzhető az étkezési szokások megváltoztatásával és a rendszeres fizikai aktivitással. Az életmódbeli változásokkal csökkenthető a különféle betegségek kockázata is, beleértve a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és bizonyos daganattípusokat.

A menopauza időszaka alatti súlygyarapodás oka részben a hormonális változások. Az ösztrogén menopauza utáni csökkenése és az idősödéssel járó tesztoszteron növekedése hozzájárul az izomtömeg csökkenéséhez, ezáltal kevesebb kalóriát éget el nyugalmi állapotban és testmozgás közben. A hormonális változások a zsír tárolásának a helyét is befolyásolják, hasi zsírfelhalmozódás alakul ki. A hormonváltozások mellett például a hőhullámok, az alvási problémák és a hangulatváltozások is megzavarhatják az addigi egészséges életmód betartását, szintén hozzájárulva a súlygyarapodáshoz. A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak: ha a szüleinél vagy más közeli rokonánál az időskor előrehaladtával gyarapodik a has körüli súly, akkor valószínűleg ez Önnél is elő fog fordulni.

menopauza
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Figyelembe véve ezeket a változásokat, a testmozgás és a kalóriabevitel azonos szintjének fenntartása már nem lehet elegendő a testsúly fenntartásához. Ha a menopauza előtti súlyát szeretné megtartani vagy „visszaszerezni”, többet kell mozognia. A szakértők mérsékelt vagy erőteljesebb aerob tevékenységeket javasolnak, például gyors gyalogolást vagy kocogást, hetente legalább kétszer. Az étkezések során fogyasszon több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, különösen a kevésbé feldolgozottakat, és több rostot tartalmazókat. Lehetőség szerint kerülje vagy csökkentse a cukrot tartalmazó italokat, például az üdítőket, az energiaitalokat és az alkoholt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.