A legújabb kutatások szerint a petefészektumorok úgy fejlődnek, hogy meggyőzik a közeli immunsejteket arról, hogy a rákos sejtek a fejlődő magzat sejtjei.

Ezt úgy teszik, hogy a sejtfelszínükről egy CD9 nevű molekulát az immunsejtek felszínére juttatnak egyfajta sejterőforrás-csere révén, amelyet trogocitózisnak neveznek. A CD9 általában csak a terhesség korai szakaszában található meg a természetes gyilkos sejteknek nevezett immunsejteken, és jelenléte jelzi a sejteknek, hogy „álljanak le” egy fejlődő, immunológiailag idegen magzattal szemben, vagyis megakadályozzák, hogy az anya kilökje magzatát az immuntoleranciát elősegítve.

A trogocitózis során a sejt részben bekebelez egy másik sejtet, és fizikailag kivonja a fehérjéket vagy más sejtanyagokat saját használatra. Fontos összetevője az immun- és idegrendszernek, és szerepet játszik a mikrobiális fertőzésekben. A CD9 átvitele a rákos sejtekből a természetes gyilkos sejtekbe csökkenti a sejtek „ölő” képességét, és toleráns környezetet teremt a növekvő daganat számára.

immunrendszer petefészekrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A CD9 természetes gyilkos sejtekre gyakorolt ​​hatását blokkolni képes gyógyszerek értékes új eszközök lehetnek a petefészekrák elleni küzdelemben. A felfedezés új szűrőeszközökhöz is vezethet a betegségek korai felismerésére, vagy lehetővé teszi az orvosok számára, hogy jobban megjósolják, mely kezelések működhetnek a legjobban az egyes petefészekrákos betegeknél.

A daganatokat leggyakrabban műtéti úton távolítják el, és a betegeket kemoterápiával kezelik, de a rákos burjánzásk gyakran öt éven belül kiújulnak. Jelenleg e betegek alternatív kezelési módjaként vizsgálják az immunsejtek, köztük a természetes gyilkos sejtek „újraélesztését” célzó immunterápiákat a rák leküzdésére.

Forrás: https://scopeblog.stanford.edu/2021/10/06/how-ovarian-cancers-evade-the-immune-system/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.