Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatban élünk, de jó ideje mégis hidegen hagy minket a szex gondolata. Ebben az esetben előfordulhat, hogy HSDD-vel állunk szemben.

Nőként akkor beszélhetünk HSDD-ről, avagy hipoaktív szexuális vágy rendellenességről, amikor legalább hat hónapja elkerül minket a szexuális vágy, illetve a következő tüneteket tapasztaljuk magunkon:

  • szexuális érdeklődés teljes hiánya

  • eszünkbe sem jut a szex, hiánya fel sem tűnik

  • soha nem kezdeményezünk

  • a szex nem okoz örömöt

  • nemi szervek stimulálásakor elmaradnak a kellemes érzések.

női bajok csökkent libidó hsdd
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Lelki és fiziológiai okok

A HSDD-re nem létezik specifikus teszt, mivel egy összetett, testi-lelki folyamat eredményezi a kellemetlen tüneteket. Így a diagnosztizáláshoz átfogó kivizsgálás szükséges. A lelki okok általában stresszre, szorongásra vagy depresszióra vezethetők vissza, illetve gyakran felmerül az alacsony önértékelés, a nőiesség megélésének hiánya. Mindemellett fontos szerepet játszhatnak olyan hormonális problémák, mint a csökkent ösztrogén- vagy tesztoszteronszint, terhesség utáni hormonális változások. De pajzsmirigybetegség, bizonyos autoimmun betegségek vagy a cukorbetegség is felelőssé tehetőek.

Kezelése

A vizsgálatok eredményeinek függvényében a kezelés egyénenként változhat. Hormonális problémák fennállása esetén hormonpótló készítményekkel helyreállítható az egyensúly, de mindenképp érdemes szexuálpszichológushoz is ellátogatni - akár a párunkkal együtt - a mélyebben gyökerező lelki okok feltárásáért.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.