A hüvelyi diszkomfort nemcsak a hálószobában, hanem a hétköznapi tevékenységek során is zavaró jelenség. A feszülő, égő érzés mögött különböző okok állhatnak. Mutatjuk, hogyan különböztethetjük meg őket.

Bakteriális vaginózis

A bakteriális hüvelyfertőzés a hüvelyflórában élő baktériumok természetes egyensúlyának megbomlása miatt alakul ki. Ha csökken a hüvelyt védő tejsavtermelő baktériumok száma, úgy tolódik egyre lúgosabb irányba a hüvely élettani pH-értéke, ami kedvez a kórokozók szaporodásának. A bakteriális hüvelyfertőzésre bőséges, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás hívja fel a figyelmet. A hüvelyflóra kényes egyensúlyát számos tényező megzavarhatja: túlzásba vitt tisztálkodás, antibiotikumszedés, nem megfelelő öltözködés vagy gyakori partnercsere. A bakteriális hüvelyfertőzés megelőzésében a hüvelyflóra regenerálásának kulcsszerepe van, hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel az enyhébb fertőzések kezelhetők is.

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság nem önálló betegség, hanem tünet: elsődleges oka, hogy a női szervezetben csökken az ösztrogén nevű nemi hormon szintje. Ez jellemzően a változókorban történik, de időszakosan szülés után, szoptatás alatt, egyes gyógyszerek mellékhatásaként vagy orvosi beavatkozásokat követően, illetve nagy stresszterhelés alatt vagy túlzásba vitt, önsanyargató sport vagy diéta következményeként is kialakulhat. A száraz hüvelyhám feszül, viszket, sérülékennyé válik – kellemetlenné, fájdalmassá teszi a szerelmi együttléteket, és ha tartósan fennáll, megnöveli az intim fertőzések kockázatát is. Az alkalmanként használt síkosító pillanatnyi megkönnyebbülést hozhat, azonban nem alkalmas a kiszáradt hámszövet hidratálására.

flj3QUsWXxsgKZSfDKaE4XRuiDpwcyPfR36RvtlA
Cikatridina - Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária

Hatásosan enyhíthető a kellemetlen panasz

A hiányzó ösztrogén pótlásával ezt az intim panaszt is enyhíthetjük, de létezik hormonmentes alternatíva is. A Cikatridina  hüvelykúp hialuronsavat és ápoló hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza. A hialuronsav kiváló vízmegkötő hatása miatt hidratáló krémek kedvelt alapanyaga, illetve különböző esztétikai kezeléseket is végeznek vele. A hialuronsav a Cikatridina hüvelykúp összetevőjeként a hüvelyben is erősíti a szövetek szerkezetét és segíti a hüvely nedvességtartalmának helyreállítását. A kúpban lévő gyulladáscsökkentő, illetve hámregeneráló hatásukról ismert gyógynövényi összetevők pedig erősítik, táplálják a hüvelyt bélelő érzékeny hámot. A készítmény használatával enyhíthetők az aktus során tapasztalt nehézségek, valamint az intim tájékon jelentkező általános viszkető-feszülő érzés. A Cikatridina hüvelykúp hosszabb távon, kúraszerűen is alkalmazható.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.