A premenstruációs szindróma nők sokaságának okoz problémát a menzesz előtti napokban. Egy egyszerű módszerrel megismerhetjük a testünk működését és a ránk jellemző tüneteket.

Mik lehetnek a PMS okai?

A hormonegyensúly megbomlása mellett nagy valószínűséggel életmódbeli és genetikai tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy kinél és milyen intenzitással tűnnek fel a PMS tünetei. A premenstruális szindróma a nők mintegy 80 százalékát érinti. A tünetek jellemzően a ciklus második felében, a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkeznek és a vérzés kezdete után nem sokkal maguktól elmúlnak. Az ovulációt követő napokban a női hormonrendszer működését meghatározó két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) egyensúlya eltolódik: csökken az ösztrogéntermelődés és túlsúlyba kerül a progeszteron. Ebben az időszakban érezhetjük a PMS kellemetlen tüneteit, amelyek intenzitását tovább fokozhatja a stresszes életmód, a mozgáshiány vagy az egészségtelen táplálkozás.

A PMS-nek nagyon sokféle tünete lehet

Tiniként sokszor nem értjük, hogy éppen mi történik velünk, ám ahogy idősödünk, úgy egyre inkább megismerjük a saját testünket és a havi ciklusunkat. A PMS tüneteit még ekkor sem könnyű felismerni, mert nagyon szerteágazóak és nem feltétlenül specifikusak. Ráadásul a panaszok az életkor előrehaladtával, valamint a fizikai és lelki állapotunktól függően változhatnak. Figyeljünk testünk jelzéseire, mert ezzel nemcsak jobban kiismerhetjük a szervezetünk működését, hanem könnyebben tehetünk is a kellemetlen tünetek ellen.

Írjunk PMS-naplót

Készítsünk táblázatot, amelyben részletesen leírjuk nemcsak a tüneteinket, hanem azt is, hogy mit ettünk-ittunk aznap, mennyi és milyen mozgást végeztünk, milyen volt a kedélyállapotunk, vettünk-e be bármilyen gyógyszert. A naplóírást a menstruációnk első napján kezdjük el (ez a ciklusunk első napja is egyben), ezáltal tudni fogjuk, hogy a ciklusnak melyik szakaszában járunk éppen. Minél részletesebben vezetjük a naplót, annál több mindenre leszünk figyelmesek. Felkelés után még éhgyomorral mérjük meg a súlyunkat. Jegyezzük fel, milyen ételeket eszünk, mennyi és milyen folyadékot iszunk. Legyünk őszinték, ne csaljunk: írjuk be még a nassolásokat is! Jegyezzünk le minden, a szokásostól eltérő tünetet: bármilyen fájdalmat (például fejfájás, izomfájdalom, mellfeszülés), gyomor- és bélrendszeri panaszokat (hasmenés, székrekedés, hasi görcsök), idegrendszeri panaszokat (álmatlanság, farkasétvágy, libidócsökkenés, levertség, álmatlanság), bőrproblémákat, vizesedést, puffadást, heves szívdobogást, fokozott verejtékezést, és azt is, hogy aznap milyen hangulatunk volt. Legyünk kitartóak és pontosak, lehetőleg egyetlen napot se hagyjunk ki.

 

GTmXIrtzTvmnYBhXkQMhiAHCkNjkLIqX7JzQfKn4
Premens - Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Segíthet a barátcserje

Ideális lenne, ha a naplónkat legalább 3-4 hónapon keresztül vezetnénk. Ennyi idő után olyan visszatérő tünetekre is fény derülhet, amelyek addig esetleg elkerülték a figyelmünket. Továbbá összefüggéseket találhatunk az életmódunk és az egyes panaszok jelentkezése vagy elmaradása között is. A feljegyzések a nőgyógyászunk számára is értékes információkat jelenthetnek. A PMS enyhítésére létezik hormonmentes segítség. A koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta növényi hatóanyagai pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a Premenst legalább 3 hónapon át megszakítás nélkül ajánlott szedni, amit a menzesz ideje alatt se hagyjunk abba. A gyógyszer hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserjekivonat-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, amelyek terápiás célú használatát a gyógyszerészeti hatóságok nem javasolják. A Premens tabletta vény nélkül kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.