A kismedencei fájdalom akár hónapokig is tarthat, és sajnos gyakran nehéz diagnosztizálni, de ez nem azt jelenti azt, hogy lehetetlen.

Mi a krónikus kismedencei fájdalom?

A krónikus kismedencei fájdalom egy orvosi kifejezés az alsó hasban, a medencében vagy a nemi szervek területén fellépő ciklikus vagy állandó fájdalomra, amely hat hónapnál tovább tart. A húgyhólyagból, a gyomor-bélrendszerből, az idegekből vagy a medence- vagy hasizmokból is származhat.

A kismedencei fájdalom okai

A kismedencei fájdalom sok lehetséges forrása miatt nehéz lehet diagnosztizálni. Az orvosok általában az alábbi szokásos problémákkal kezdik:

  • az endometriózis akkor fordul elő, amikor a méhet bélelő szövet más helyeken nő, például a petefészkekben vagy a petevezetékekben
  • a medencefenék diszfunkciója olyan probléma, amely megakadályozza, hogy a medence izmai normálisan ellazuljanak - az izmok feszesek maradnak, érzékenyek lesznek, és fájdalmat okoznak
  • az irritábilis bél szindróma a vastagbél és a bél rendellenessége, amely hasi fájdalmat és görcsöket okoz
  • a vulvodinia a szeméremtest krónikus fájdalma, gyakran egyértelmű ok nélkül.
kismedencei fájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A helyzetet bonyolítja, hogy a krónikus kismedencei fájdalom gyakran több okból is ered egyszerre. Az endometriózisban szenvedő nőknél például nagyobb valószínűséggel alakul ki vulvodinia vagy irritábilis bél szindróma. A krónikus fájdalommal való együttélés pedig az idegek túlérzékenységét és túlzott mértékű működését okozhatja, ami súlyosbítja a fájdalmat.

A kismedencei fájdalom kezelése

A sok lehetséges kiváltó ok miatt a kismedencei fájdalom kezelése nem mindig egyszerű. A krónikus kismedencei fájdalom kezelése a mögöttes problémáktól függően változik. Egyes esetekben megtalálják a gyógymódot, és a fájdalom teljesen elmúlik. Más esetekben a kismedencei fájdalom krónikussá válik, amely hosszú távú kezelést igényel. De még ilyen helyzetekben is vannak módok a tünetek enyhítésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.