A hüvelygyulladás nők millióit érinti, ennek ellenére gyakran rosszul diagnosztizálják, és a vélemények megoszlanak a legmegfelelőbb diagnosztikai módszerről.

A hüvelygyulladás (más néven vaginitisz) egy tág fogalom a hüvely bármely irritációt és gyulladást okozó rendellenességének leírására. Amikor a fertőző hüvelygyulladásról beszélünk, három fő típusa van: bakteriális vaginózis, candida okozta vaginitisz és trichomoniázis. A hüvelyi fertőzések megfelelő diagnosztizálása kritikus fontosságú a visszatérő és tartós infekciók lehetőségének csökkentése érdekében.

A fertőző hüvelygyulladás elsődleges okai

Míg a hüvelyi fertőzések számtalan hasonló tünetet (például fokozott váladékozás, viszketés) okozhatnak, a három fő ok mindegyike eltérő, és más kezelést igényel.

Bakteriális vaginózis. Ez az állapot akkor fordul elő, ha a hüvelyben a természetesen előforduló baktériumok egyensúlya felborul, ami kellemetlen hüvelyváladékot okozhat. A jó baktériumok – a laktobacillusok – mennyisége csökken, míg más baktériumok túlszaporodnak. A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi probléma a 14 és 49 év közötti nők körében.

Candida okozta vaginitisz. Ez egy gombás fertőzés, amelyet a candida túlszaporodása okoz. Mivel a leggyakoribb tünet az irritáció és a viszketés, ez az egyik legtöbbször rosszul diagnosztizált állapot.

hüvelygyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Trichomoniázis. A hüvelygyulladás három típusa közül a leginvazívabb, és a leggyakoribb nem vírusos, nemi úton terjedő fertőzés világszerte. Sokszor tünetmentes. Irritációt és viszketést okozhat, így a betegeket általában gombaellenes szerekkel gyógyítják.

A diagnózis lépcsőzetes megközelítése

A hüvelygyulladás pontos diagnosztizálásához vizsgálatokra van szükség a hüvelyi tünetek etiológiájának meghatározására. Az orvosoknak alaposan meg kell hallgatniuk a betegek panaszait, és kritikus gondolkodási készségeiket kell használniuk a megfelelő diagnosztikai út kiválasztásához.

A betegek oktatása ugyanolyan fontos. Ez képessé teszi őket arra, hogy megértsék, mi történik a testükkel. Ez megerősíti, hogy nem kell titkolózniuk vagy szégyellniük magukat. A nők oktatása a legjobb megelőző módszer.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.