A fájdalmas menstruáció nem normális. Ez az üzenete az idei Endometriózis Világnapnak, amit az endometriózis tudatosság hónap keretében március 27-én tartanak.

Az idei világnapon a szervező alapítvány idén is a figyelemfelhívásra és a tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, mert még mindig nagyon sok nő hiszi azt, hogy a fájdalmas menstruáció normális, pedig a hátterében akár a meddőséghez vezető endometriózis is állhat.

Az endometriózissal élő nők havonta átlagosan 3 napot szenvednek a fájdalmas menstruáció miatt, és akár kilenc év is eltelhet a pontos diagnózis felállításáig. Összességében az érintett nők majdnem egy évet szenvednek a fájdalom miatt, ahelyett, hogy teljes életet élnének. Az Endometriózis Világnap alkalmából az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány szeretné felhívni a nők figyelmét arra, hogy a fájdalmas menstruációt ne tekintsék normálisnak, merjenek beszélni róla és segítséget kérni. Minél előbb kapnak pontos orvosi diagnózist, az endometriózis annál hamarabb lesz kezelve, csökken a fájdalom mértéke és időtartama, és annál alacsonyabb lesz a meddőség kialakulásának a kockázata is. Ez a betegség a termékeny korú nők 10%-át érinti Magyarországon. Számukra létfontosságú, hogy időben felismerjék ezt a betegséget.

endometriózis
Forrás: pixabay.com

Aki szeretne tájékozódni az endometriózissal kapcsolatban, az alapítvány hiteles egészségügyi honlapján rengeteg hasznos információt talál. Emellett olyan nők személyes történeteivel is megismerkedhet, akik az endometriózis pontos diagnózisnak és a megfelelő kezelésnek köszönhetően ma már teljes életet tudnak élni.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.