A meddőség jelei nőknél és férfiaknál is egyre nagyobb számban mutatkoznak. Szerencsére nálunk van megoldás a kezelésre és megelőzésre is!

A családalapítás kérdése előbb-utóbb minden párkapcsolatban felmerül. Hogy pontosan mikor, az változó: valaki már a húszas éveiben szeretne gyereket, de nem ritka, hogy a gyerekvállalás a negyvenedik életév utánra tolódik. A családtervezés hatalmas döntés, amit rengeteg szempont befolyásolhat, többek között az egészségi állapot. A WHO adatai alapján ugyanis a világon minden hetedik párt érint a meddőség, hazánkban pedig nagyjából 150 ezer olyan gyerekre vágyó pár van, akik nehézségekkel küzdenek.

Orvosi értelemben meddőségnek számít, ha 12 hónap folyamatos, védekezés nélküli házasélet nem eredményez terhességet, vagy ha a bekövetkezett terhesség rendszeresen spontán vetéléssel végződik. Az okok szerteágazóak, a statisztika ugyanakkor azt mutatja, hogy az esetek 40-40%-ban a nő vagy a férfi nem termékeny, míg a fennmaradó 20%-ban a pár mindkét tagja érintett. A hosszan tartó meddőség nem pusztán egészségi probléma, hiszen akár a párkapcsolat elromlásához, depresszióhoz vagy szorongáshoz is vezethet, miközben a társadalom elöregedésében is szerepet játszik.

A meddőség jeleinek korai észlelése fontos, hiszen manapság már több módszer is létezik a kezelésére, hazánkban pedig az állam is támogatja a párokat. Mind a meddősség okának feltárásra, mind a gyógyszeres kezelés ingyenessé válik 2020 júliusától. A Munka törvénykönyve pedig úgy rendelkezik, hogy aki lombikbébi-programban vesz részt, fél évig biztosan nem veszítheti el a munkahelyét.

A meddőség okai és tünetei

A pár mindkét tagját érintő okok

Genetikai betegségek

A leendő édesapák esetében az alacsony spermiumszám a leggyakoribb genetikai betegség, amit gyakran az Y kromoszóma hibája okoz. Amennyiben a hímivarsejtek száma húszmillió alatt van, a lombikprogram jelenthet megoldást. Az édesanyáknál egyes génhibák trombózisveszéllyel járnak, ami vetélést eredményezhet. Genetikai vizsgálattal ma már szűrhető a trombózis-hajlam, a gyógyír pedig a hormonkezelés és a vérhígító lehet.

Cukorbetegség

A kettes típusú cukorbetegséget megelőző inzulinrezisztencia a hölgyek esetében azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigy fokozottan termeli az inzulint. Mindez számos szervre káros hatással van, és sajnos a petefészek is ezek közé tartozik. Ami az urakat illeti, a cukorbetegség bizonyítottan roncsolja a hímivarsejteket, vagyis csökken a megtermékenyítő-képesség.

Pajzsmirigy- és mellékvese-betegségek

A mellékvese betegsége sikertelen teherbeeséshez vezethet. Ilyenkor a legfontosabb a stressz kiiktatása, ami mellé gyógyszeres kezelés is társulhat. A pajzsmirigy, mint az anyagcsere legfőbb szabályozó szerve, az ösztrogén és progeszteron termelésében játszik szerepet, márpedig mindkét hormon kulcsfontosságú a megtermékenyítés szempontjából. Hölgyeknél a rendszertelenné váló menstruációs ciklus intő jel lehet.

Alkoholizmus, dohányzás

A mindkét nem számára egyaránt veszélyes káros szenvedélyek sokszor állják útját a családalapításnak. A dohányzást már a tervezés korai szakaszában érdemes abbahagyni, hiszen jelentősen csökkenti a férfiak megtermékenyítő-képességét, nőknél pedig korai menopauzát is okozhat. Az alkohol akadályozza a petesejtek normális működését, így a gyerekvállalás előtt álló nőknek célszerű teljesen mellőzni a szeszesitalokat.

Kóros elhízás

Az orvosok előtt régóta ismert tény, hogy az elhízás a nők esetében csökkenti a sikeres fogantatás esélyét. A legfrissebb kutatások azonban azt mutatják, hogy a férfiaknál is problémákat okoznak a felesleges kilók. A túlsúlyos férfiak spermája lényegesen rosszabb minőségű, vagyis az ondóban sok olyan spermium van, melynek a DNS-lánca töredezett. Az ok mindkét nem esetében hasonló: a túlsúly kihatással van a hormonháztartásra is.

Pszichés gátlás

A meddősség hátterében nemcsak szervi, hanem lelki okok is állhatnak.  Az életkor előrehaladtával például egyre frusztrálóbbá válhat a sikertelen gyerekvállalás, ami már önmagában stresszforrásként szolgál. A férfiaknál sokszor teljesítménykényszer alakul ki, a szorongás pedig a spermiumtermelődést is gátolja. A hölgyek esetében szintén káros a stressz, hiszen drasztikusan csökkenti a teherbeesés esélyét.

A férfiakat érintő okok

Alacsony spermiumszám

Az elmúlt 30 évben a magyar férfiak átlagos spermaszáma a milliliterenként 73 millióról 31 millióra csökkent. Sokakat érintő problémáról van tehát szó, ami mögött állhat genetikai rendellenesség is, általában azonban az életmód és az étkezés okozza. Ondóvizsgálatot rutinszerűen végeznek szinte minden klinikán, így érdemes szakemberhez fordulni a probléma feltárására.

Impotencia

A merevedési zavarok sok esetben járulnak hozzá a sikertelen családalapításhoz. Az impotenciának lelki és szervi okai egyaránt lehetnek, sokszor pedig a stressz, az alkohol vagy a dohányzás a ludas. Ahogy már korábban említettük, maga a teljesítménykényszer vagy a kudarcélmény is gátként hathat, ami akár impotencia formájában is megnyilvánulhat.

Veleszületett rendellenességek

Minden ötszáz férfiból egyet érint az ún. Klinefelter-szindróma, ami legalább eggyel több női, vagyis X nemi kromoszómát eredményez. Ez pedig a megtermékenyítő-képességre is hatással van, csakúgy, mint a „Sertoli cell only"-szindróma. Utóbbi azt eredményezi, hogy a herékből hiányzik a csírasejteket termelő hám.

Fertőzések

A férfi meddőség hátterében az esetek többségében az ivarcsatorna-fertőzés áll. Kiváltó oka rendszerint a prosztatagyulladás, és sajnos számos ondórendellenességet eredményezhet. Más fertőzések a spermiumok teljes hiányához vezethetnek, ami szerencsés esetben antibiotikumos kúrával orvosolható. A fertőzések közül a mumpsz is veszélyforrást jelent.

Hormonális problémák

A hormonális okokra visszavezethető férfi meddőség meglehetősen ritka, mindössze százból egy embert érint. A hormonproblémákat a herék betegsége is okozhatja, ugyanakkor a hipofízis, vagyis az agyalapi mirigy diszfunkciója is állhat a háttérben. Utóbbi esetben a herék lényegében nem kapnak megfelelő utasítást a spermiumtermelésre.

A női meddőség okai

Fertőzések

A női meddőség sokszor fertőzésre, azon belül is a Chlamydiára vezethető vissza, ami kismedencei gyulladást eredményez. A nemi úton terjedő fertőzés a petevezeték elzáródását és károsodását okozza. Mindkét esetben csökken a megtermékenyülés esélye, hiszen az embrió nem tud a méhbe jutni. Árulkodó tünet lehet a fájdalom és a láz, a kivizsgálás pedig nem tűr halasztást, hiszen a többszöri petevezeték-gyulladás növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát.

Endometriózis

Az endometriózis során a normál esetben kizárólag a méh belső felszínén megtalálható nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik, ami menstruációs fájdalmak formájában jelentkezik. Hosszú távon azonban a meddőség kialakulásában is szerepet játszhat, ezért kezelni kell. Többek között műtéti kezeléssel, gyógyszeres kezeléssel, vagy akár endometriózis diétával[1] , vagyis a vöröshús és az alkohol mellőzésével, valamint fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztással.

Petefészek- és méhproblémák

A méh vagy a petefészek fejlődési rendellenességét sem lehet kizárni a meddőségi okok közül. Emellett a jóindulatú daganatok, például a myoma, a petefészek ciszta vagy a policisztás petefészek szindróma is negatívan hathatnak a fogantatásra. Műtéti beavatkozásokkal többnyire megszűntetethető a panasz, ami után általában a gyerekvállalásnak sincs akadálya.

Ovuláció hiánya

A policisztás ovárium szindróma a hormontermelésre van hatással. A szervezet túl sok androgén hormont termel, ami a peteérést is befolyásolja. Olyannyira, hogy valódi peteérés nem is történik, így a fogantatás esélye is minimálisra csökken. A policisztás ovárium szindróma jellegzetes tünete a túlsúly és az erős szőrzet, míg a megoldást a speciális diéta, a hormonkezelés és a sebészi beavatkozás jelenti.

Van megoldás: a meddőség kezelése

A tünetek

Egy évnyi sikertelen próbálkozás után mindenképp érdemes meddőségi kivizsgálásban részt venni, sőt, ha a pár női tagja elmúlt 35 éves, már hat hónap védekezés nélküli házasélet után is célszerű ellátogatni egy meddőségi centrumba. A hölgyek esetén a következő tünetek árulkodhatnak megtermékenyülési problémákról: rendszertelen, vagy teljesen elmaradó menstruáció, erős alhasi fájdalmak, fájdalmas együttlétek.

Vizsgálatok

Fontos, hogy a pár mindkét tagja kivizsgáltassa magát, hiszen csak így lehet feltárni a meddőség tényleges okát. A korszerű eljárások teljesen fájdalommentesek, az orvos pedig a pár életviteli szokásait és kórelőzményét is figyelembe veszi majd. Nőknél elengedhetetlen vizsgálatnak számít az ultrahang és labor, míg az átjárhatósági vizsgálatok során azt nézik, hogy a méhüregben és a petevezetőknél nincs-e elváltozás.

meddoseg_lombikprogram
Forrás: pixabay.com

A férfiaknál a termékenységi szint ellenőrzése számít rutinvizsgálatnak. Nemcsak az ondó mennyiségét, de annak minőségét is ellenőrzik, adott esetben ugyanakkor a hormonok vizsgálatára vagy ultrahangra is szükség lehet. A pár mindkét tagja találkozik genetikussal is, aki az esetleges öröklött problémák feltárásában és kezelésében tud tanácsokkal és kezelési javaslatokkal szolgálni.

Kezelés

A kezelés kapcsán két út létezik: ha a meddőség oka valamilyen alapbetegség (pl. cukorbetegség, fertőzés), akkor ezt szükséges kezelni. A betegség típusától függően ez lehet gyógyszeres kúra, de akár a műtét is szóba jöhet, ha valamilyen anatómia elváltozás okozza a meddőséget. A másik lehetőség akkor áll fenn, ha nem alapbetegség áll a gyermekáldás elmaradása mögött. Ilyenkor az inszemináció és a lombikprogram áll a párok rendelkezésére. Összességében elmondható, hogy az esetek nagy részében sikerül a meddő párokon segíteni!

A meddőség megelőzése

Bár a meddőség kezelésére ma már számtalan megoldás létezik, mégis érdemes megelőző lépéseket tenni. Az egyik legfontosabb ezek közül a türelem. A várva várt terhesség elmaradása kétségkívül frusztráló, a felgyülemlő stressz azonban tovább rontja az esélyeket. Különösen a férfiaknál, akik a szorongás merevedési zavart és csökkenő spermiumszámot is eredményezhet. A stresszoldás egyik leghatékonyabb módja a tudatos felkészülés a gyerekvállalásra, vagyis ez az időszak igazán alkalmas az életmódváltásra.

Ennek első lépése a dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése, de a rendszeres testmozgás ugyanilyen fontos. Az étrendben is célszerű újításokat bevezetni, és a családtervezés idejére mellőzni a zsíros, nehéz ételeket a pár mindkét tagjának. Azt ezt megelőző időszakban pedig a biztonságos szexre kell külön figyelmet fordítani, hogy a nemi úton terjedő betegségeknek, fertőzéseknek esélyük se legyen. Van tehát kiút a meddőségből az orvostudomány és az egyéni döntések kombinációjával!

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.