Néhány nő az oltás után észlelte a menstruációja változását, de jelenleg nem bizonyított, hogy a vakcinák közvetlen hatással vannak a menstruációs ciklusra.

Ezek a változások inkább a szervezet stresszre adott válaszreakciójával függhetnek össze.

Hogyan befolyásolhatja a menstruációs ciklust az immunrendszer?

Lehet, hogy nem vesszük észre a méh és az immunrendszer közötti kapcsolatot, de az attól még létezik. Amikor egy nő peteérés előtt áll, az immunrendszere fokozottabban működik, így megakadályozva, hogy bármilyen fertőző ágens megzavarja a petesejt megtermékenyítését és beágyazódását.

A méhnyálkahártya is tartalmaz immunsejteket, és ezeket a sejteket befolyásolhatják a hormonális változások. A méhfertőzések is változásokat okozhatnak a nők normális menstruációs ciklusában.

covid oltás menstruációs zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az agyban található hipotalamusz a hormonális kontrollközpont, amely az agyalapi mirigy elülső mirigyével együtt működik. Együtt üzeneteket küldenek hormonok formájában a petefészkekbe és a méhbe, hogy növeljék vagy csökkentsék a hormonszintet. Ezáltal megkönnyítik az ovulációt, a terhességet és a menstruációs ciklus visszatérését, ha a megtermékenyítés nem következik be. Az érzelmi, a fizikai és a kémiai (például epilepsziára, cukorbetegségre, pajzsmirigybetegségekre, magas vérnyomásra, depresszióra szedett gyógyszerek) stressz befolyásolhatja a hormonális központ működését, ami a menstruációs ciklus zavaraihoz vezethet.

A stressz növelheti a kortizol szintjét, ami gyulladáshoz, valamint különböző fizikai és mentális egészségi problémákat okozhat. A túlzott mennyiségű kortizol befolyásolhatja az anyagcserét, ami elhízáshoz vezethet, ami szintén hatással van a menstruációs ciklusra.

Mit tehetnek a nők az egészségük megőrzéséért?

Csak három tényező van, ami elősegítheti az egészséget: a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás (legalább 7-8 óra), valamint az egészséges táplálkozás (alacsony cukor-és zsírtartalmú ételek, vasban gazdag élelmiszerek, bőséges folyadékfogyasztás).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.