Vanda a 31 éves irodavezető pokoli napokat élt meg a menzeszt megelőző időszakban. Napjában többször is elsírta magát, és nagy önuralomra volt szüksége, hogy ne kiabáljon mindenkivel. A nő PMS-tüneteit a környezete is egyre nehezebben viselte, ám Vanda végül megtalálta, mi segíthet.

Vanda nehezen viselte az érzelmi hullámvasutazást

Vanda jó ideig minden hónapban megszenvedte a peteérést követő időszakban a premenstruális szindróma, azaz a PMS kellemetlen tüneteit. A 31 éves nőnek a menzeszt megelőzően szinte mindig farkasétvágya volt, puffadt a hasa, feszült és érzékennyé vált a melle, sőt néha még a bőre is pattanásos lett ilyenkor. Ám a testi tüneteknél is nehezebben viselte azt a hangulati hullámvasutat, ami ezeket a „pokoli” napokat ugyancsak jellemezte.

A munkahelyén hisztérikusnak tartották a fiatal nőt

„Engem is meglepett, milyen indulatok feszítettek belül, és ha tehettem volna, napjában többször sírva fakadok, esetleg ordítok a kollégáimmal vagy a családtagjaimmal. Nagyon nehezemre esett önuralmat tanúsítani, és rengeteg energiámat felemésztette, hogy visszafogjam magam. A munkám alapvetően stresszes, így pedig külön kihívás volt számomra, hogy a PMS idején kiegyensúlyozott tudjak maradni, ami bevallom, nem is mindig sikerült…” – emlékszik vissza a nehéz napokra Vanda. Ráadásul főként férfiakkal dolgozott együtt, akik nehezen értették meg, mit jelent Vanda életében a PMS.

Ez okozza a kellemetlen PMS-t

A fiatal nő mindenképpen szeretett volna valamit tenni azért, hogy a menzesz előtti napjai elviselhetőbbek legyenek. A közösségi oldalakon több olyan csoportot is követni kezdett, amelyekben PMS-el küzdő nők beszélgetnek, és tanácsokat is adnak egymásnak. Itt olvasta, hogy a premenstruális szindróma tünetei a menstruációt megelőző 7-10 napban jelentkeznek, majd a vérzés kezdete után 1-2 nappal maguktól megszűnnek. A PMS-re jellemző tünetek olyankor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik az ösztrogén és a progeszteron hormonok egyensúlya. Vanda már a tudattól is jobban érezte magát, hogy nincs egyedül, hiszen rajta kívül sok más nőt érint a PMS. Arra is rájött, hogy ezeken a napokon nem ő, hanem a hormonjai diktálják a tempót.

premens tabletta
Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Segített a hormonmentes növényi gyógyszer

Az egyik csoportban ajánlották neki a hormonmentes, barátcserje-tartalmú Premens tablettát, amely bizonyítottan jó hatással van a női hormonrendszer működésére. A barátcserje régóta ismert gyógynövény, már az ókorban és a középkorban is használták „női bajok” kezelésére. A Premens tabletta a patikákban vény nélkül kapható gyógyszer. Léteznek barátcserje-tartalmú étrendkiegészítők is, ám ezek terápiás célú használatát a hatóságok nem javasolják. Vanda elkezdte szedni a Premens tablettát, ami idővel csökkentette a panaszok intenzitását.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?