A menstruáció időszakát nemcsak a kellemetlen tünetek, hanem néhány mellékhatás is kísérheti, melyek közé tartozhat a székrekedés, a puffadás és a hasmenés.

Miért gyakoribbak az emésztési problémák a menstruáció során?

Minden hónapban, közvetlenül a menstruáció kezdete előtt, a prosztaglandinoknak nevezett zsírsavak elkezdik ellazítani a méhben lévő simaizomszöveteket, hogy elősegítsék a méhnyálkahártya leválását. De ugyanezek a prosztaglandinok hasonló hatással lehetnek a belekre, ami több székletürítéshez, sőt hasmenéshez vezethet. Azoknál az nőknél, akiknél meglévő emésztőszervi betegségeik vannak, például irritábilis bél szindróma és Crohn-betegség, a menstruációval összefüggő emésztési problémák súlyosabbak lehetnek.

Egy másik, a menstruációhoz kapcsolódó hormon, a progeszteron egyeseknél hasmenést, másoknál pedig székrekedést okozhat. A progeszteron felelős a méhfalak növekedéséért és megvastagodásáért, és közvetlenül az ovuláció előtt éri el a csúcspontját. A hormon felhalmozódása bélproblémákat okozhat - általában elősegíti a székrekedést, amely az ovuláció körül vagy néhány nappal azután jelentkezik.

menstruáció emésztési problémák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egyéb, a menstruációval összefüggő emésztési problémák

Néhány egyéb hasi tünet, amelyet a menstruáció időszaka körül tapasztal, egyáltalán nem kapcsolódik az emésztőrendszeréhez. A menstruáció során a szervezet által termelt hormonok a következőket okozhatják:

  • puffadás
  • vízvisszatartás
  • hasi görcs.

Hogyan lehet enyhíteni a menstruációval összefüggő emésztési problémákat?

A hormonok miatt nem lehet megelőzni a menstruációhoz kapcsolódó gyomorpanaszokat, de lépések tehetők ezek csökkentésére, beleértve az alábbiakat:

Egészséges táplálkozás - egyen sok gyümölcsöt, zöldséget és leveles zöldet a rendszeres székletürítés fenntartásához.

Maradjon hidratált - a hasmenés kiszáradáshoz, víz- és tápanyagok elvesztéséhez vezethet, ami komoly problémává válhat, ha nem kezelik. Ha teheti, kerülje a kávét, amelynek hashajtó hatása van.

Gyógyszer - az ibuprofén közvetlenül a menstruáció kezdete előtt történő bevétele megakadályozhatja a prosztaglandinok felszabadulását, így enyhítheti a menstruáció fájdalmát és az emésztési problémákat. Székrekedés esetén kipróbálhatók a vény nélkül kapható székletlágyítók is.

Orális fogamzásgátlók használata - ha emésztési problémái súlyosbodnak, orvosa orális fogamzásgátlót javasolhat, amely csökkenti a menstruáció gyakoriságát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.