Sok nő tapasztalja, hogy csökken a libidója, különösen idősebb korban. Szerencsére azonban több módszer és kezelés áll rendelkezés a szexuális vágy fokozására.

A szexuális vágy csökkenésének okai

Számtalan oka lehet annak, hogy a szexuális vágya csökken. A terhesség, a szoptatás és a menopauza befolyásolhatja a hormonokat. A stressz, a betegségek, a gyógyszerek és a párkapcsolati kihívások szintén csökkenthetik a szexuális vágyat. A nőgyógyász azonban pontosan azonosíthatja azokat a problémákat (például gyógyszerek mellékhatásai, hormonális változások), amelyek zavarhatják az intimitást. Sok nő esetében nyilvánvaló ok nélkül csökken a szexuális vágyat. Ezt az állapotot hipoaktív szexuális vágyzavarnak (HSDD) nevezik.

női libidó csökkenése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyógyszerek a hipoaktív szexuális vágy kezelésére

Számos kezelési mód áll rendelkezésre a nők izgalmának fokozására. A hormonkúp enyhítheti a hüvely kiszáradását a posztmenopauzás nőknél. Néhány alacsony libidóval rendelkező nő úgy találja, hogy - jó értelemben - növeli a nemi szervek érzékenységét. A tesztoszteron is képes növelni a nők alacsony libidóját, de mellékhatásokat okozhat, beleértve a pattanásokat, a hajhullást, az arcszőrzet növekedését és a hangulatváltozásokat.

A szexuális vágy fokozásának egyéb módjai

A gyógyszerek nem mindig a legjobb módja a csökkent libidó kezelésének. Néha az alacsony nemi vágy pszichológiai problémákhoz kapcsolódik, például a rossz testképhez, a múltbeli negatív szexuális tapasztalatokhoz, a bizalmi vagy egyéb kapcsolati problémákhoz. Ezekben az esetekben megoldást jelenthet, ha gondolatait és érzéseit egy mentálhigiénés szakember segítségével dolgozza fel.

Néhány nőnek csak egy rövid tanfolyamra van szüksége. A szexuális anatómia és élettan alapjait (például a klitorális és a G-pont stimuláció fontossága) megtanulva szintén javulhat a vágy.

Nem kell a kezdeményezőnek lennie ahhoz, hogy élvezze a szexet, csak legyen rá nyitott. Lehet, hogy nincs kedve csinálni, de ha elkezdi, általában örül annak, hogy megtette.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.