A nők többsége életében legalább egyszer találkozik a hüvelygombával és annak kellemetlen tüneteivel. Azonban ha nem csupán egyszeri, hanem rendszeresen visszatérő hívatlan vendéggel van dolgunk, érdemes lesz megvizsgálnunk táplálkozási szokásainkat, mert könnyen lehet, hogy cukorral lakatjuk jól.

Sok esetben valamilyen fertőzés áll a hüvelygomba hátterében, de hormonális változások vagy a legyengült immunrendszer is okozhatja a kellemetlen tüneteket, így teljes körű és alapos kivizsgálás szükséges, hogy kiderüljön betegségünk tényleges oka. Azonban a rendszeresen visszatérő hüvelygomba nagy valószínűséggel a túlzott cukorfogyasztásra hívja fel a figyelmünket, mely elősegíti az egészségtelen mértékű Candida albicans élesztőgomba elszaporodását a szervezetünkben. Ugyanis ez az élesztőgomba fajta kiváltképp cukorral és élesztővel táplálkozik, így amíg nem változtatunk gyökeresen táplálkozási szokásainkon, folyamatosan fenntartjuk számukra a szaporodásra ideális közeget.

női bajok hüvelygomba cukor candida diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen ételeket kerüljünk?

Mivel az a cél, hogy megvonjuk a táplálékul szolgáló cukrokat és szénhidrátokat, ezért kerülendő minden magas cukortartalmú élelmiszer. Ami biztos nem kerülhet a tányérunkra, azok az élesztővel, fehérlisztből készült pékáruk. A sósak éppen annyira kerülendők, mint az édesek, hiszen a szénhidrát cukorrá alakul át. A tünetek fennállásáig ne fogyasszunk tejtermékeket: tejet, sajtot, tejfölt, túrót, kefírt vagy joghurtot. A gyümölcsök szintén fokozzák a szervezetünkben lévő cukormennyiséget, illetve az abból készült termékek, lekvárok, befőttek, gyümölcslevek, de a bor is ebbe a kategóriába tartozik.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.