A fogamzásgátló tablettákat sok mindenért hibáztatják, de vajon okozhatnak-e pajzsmirigy problémákat is?

Meglepő kapcsolat a fogamzásgátlás és a pajzsmirigy működése között

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, amely a nyak alján található. A legfontosabb feladata az anyagcserét szabályozó hormonok – T4 (tiroxin) és T3 (trijódtironin) – előállítása. Az agyalapi mirigy a pajzsmirigy „partnereként” a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) nevű hormont választja ki, amely arra utasítja a pajzsmirigyet, hogy kezdjen el pajzsmirigyhormonokat termelni. A szervezetünkben keringő pajzsmirigyhormonok a vérben lévő plazmafehérjékhez kötődnek, melyre azért van szükség, hogy mindenhová eljussanak a szervezetben. A vérünkben egyensúly van a szabad és a kötött pajzsmirigyhormon szintje között.

Hogyan hat a fogamzásgátlás a pajzsmirigyre?

Az ösztrogént vagy ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó fogamzásgátló tabletták megváltoztathatják a szabad és a kötött pajzsmirigyhormonok kényes egyensúlyát a szervezetben. A fogamzásgátló tablettákban lévő ösztrogén növeli a pajzsmirigyhormonhoz kötődni képes pajzsmirigykötő fehérjék mennyiségét.

fogamzásgátlás pajzsmirigy
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha több pajzsmirigyhormon kötődik a fehérjékhez, kevesebb szabad T4 lesz a szervezetében, amely képes ellátni a feladatát. Tehát, ha fogamzásgátlót szed, és gyógyszerre van szüksége a pajzsmirigy alulműködésére, akkor nagyobb adag pajzsmirigy-gyógyszerre lehet szüksége, hogy elérje normál pajzsmirigyszintjét. De ha abbahagyja az ösztrogén tartalmú tabletták szedését, alacsonyabb dózisú pajzsmirigy-gyógyszerre lehet szüksége.

A hormonális fogamzásgátlás más formái nem okoznak hasonló problémákat – a klinikai kutatások nem mutattak ki összefüggést a pajzsmirigy-kötő fehérjék növekedésével. Ezeket a hatásokat főként az orális ösztrogén progeszteronnal vagy anélkül okozza.

Befolyásolhatja-e a pajzsmirigy egészsége a fogamzásgátlás hatékonyságát?

Egyes adatok arra utalnak, hogy a pajzsmirigy rendellenes működése befolyásolhatja a fogamzásgátlás működését – akár a menstruáció szabályozására, akár a terhesség megelőzésére használják.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.