A kismamák mindent szeretnének megtenni a babájukért, beleértve a helyes táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a megfelelő terhesgondozást.

De ha Ön egyike annak a sok várandós nőnek, akiknek hangulati zavarai vannak, akkor előfordulhat, hogy szükségessé válhat a pszichiátriai tüneteitek gyógyszeres kezelése. Gyakran előfordul, hogy az orvosok azt mondják a hangulati zavarokkal küzdő kismamáknak, hogy hagyják abba a gyógyszerek, például az antidepresszánsok szedését a terhesség alatt. De vajon miért nem a megfelelő megközelítés a gyógyszeres kezelés abbahagyása?

Antidepresszánsok és terhesség

A terhesség alatt antidepresszánsokat (például szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) szedő nők aggódhatnak amiatt, hogy a gyógyszerek okozhatnak-e születési rendellenességeket.

antidepresszáns terhesség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szakorvosok szerint általában nincs szükség a gyógyszerek elhagyására a terhesség alatt, mivel nagy bizalommal kijelenthető, hogy az antidepresszánsok nem okoznak születési rendellenességeket. A legtöbb klinikai tanulmány, amely a terhesség alatt szedett antidepresszánsoknak a magzatokra gyakorolt ​​fizikai hatását vizsgálja, nem veszi figyelembe az anya pszichiátriai betegségének hatásait. Valójában maga a kezeletlen mentális betegség is kockázatot jelent a fejlődő magzatra nézve. A depressziós nő kevésbé valószínű, hogy megfelelő terhesgondozásban részesül, és nagyobb valószínűséggel folytat egészségtelen vagy veszélyes viselkedést, például a dohányzást. Emellett a mentális betegségek közvetlen hatással vannak az újszülöttekre. A kezeletlen depresszió növelheti a koraszülést vagy alacsony születési súlyt okozhat. „A depressziós anyukák babáinál magasabb a kortizol nevű hormon szintje, ami növeli annak kockázatát, hogy a magzatnál a későbbi életében depresszió, szorongás és viselkedési zavarok alakuljon ki.

A magzati kockázatok mérlegelése

Bár az antidepresszánsok nem okoznak születési rendellenességeket, lehetséges, hogy más hatással vannak a babára (például a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók az esetek körülbelül 30 százalékánál újszülöttkori alkalmazkodási szindrómát okoz, amely egyéb tünetek mellett fokozott idegességet, ingerlékenységet és légzési nehézséget okozhat. Lehet, hogy ez aggasztó, de elmúlik, ráadásul ezek a tünetek néha olyan csecsemőknél is előfordulnak, akiknek az anyja nem szed szelektív szerotonin-visszavétel gátlót.

A terhesség során a szakorvosoknak mérlegelniük kell a gyógyszeres kezelés és a kezeletlen betegségek kockázatát. A gyógyszeres kezelés kockázata általában nem nagyobb, mint a kezeletlen mentális betegségek kockázatai.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.