Az antidepresszánsok kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, melyek általában heteken belül javulnak. Bizonyos esetekben azonban a zavaró mellékhatások nem múlnak el.

Egyes antidepresszánsok esetében a vérszint ellenőrzése segíthet meghatározni az adagolás mértékét a mellékhatások csökkentése érdekében. Ezek a leggyakoribb mellékhatások:

Hányinger

Az antidepresszáns alkalmazásának elkezdését követően az émelygés általában már korán kezdődik, de elmúlhat, miután a szervezete alkalmazkodik a gyógyszeres kezeléshez.

Ebben az esetben javasolt, hogy étkezés közben vegye be a gyógyszerét, egyen többször kevesebbet, igyon sok folyadékot (lehetőség szerint hidegebb vizet).

Fokozott étvágy, súlygyarapodás

Hízhat a folyadékvisszatartás vagy a fizikai aktivitás hiánya miatt, vagy azért, mert jobb étvágya lesz a depresszió tüneteinek enyhülése után. Egyes antidepresszánsok nagyobb valószínűséggel okoznak súlygyarapodást, mint mások.

Ajánlott, hogy válasszon alacsonyabb kalóriatartalmú, tápláló ételeket, például zöldségeket és gyümölcsöket, és kerülje a telített és transz-zsírokat, az édességeket és a cukros italokat.

Fáradtság, álmosság

A fáradtság és az álmosság gyakori mellékhatás, különösen az antidepresszáns kezelés első heteiben.

Javasolt, hogy mozogjon többet, ha megteheti, iktasson be egy-egy rövid sziesztát a nap folyamán, valamint kerülje a vezetést és a veszélyes gépek kezelését, amíg a fáradtság elmúlik.

Álmatlanság

Egyes antidepresszánsok álmatlanságot okozhatnak, ami megnehezíti a minőségi és mennyiségi alvást, így gyakrabban lehet fáradt a nap folyamán.

Ilyen esetben – ha az orvosa jóváhagyja - vegye be reggel az antidepresszánsát, valamint különösen a nap végén kerülje a koffeintartalmú italokat és rendszeresen mozogjon.

Szájszárazság

A szájszárazság sok antidepresszáns gyakori mellékhatása.

A mellékhatás enyhítésének hatékony módja lehet, ha rendszeresen kortyol vizet, cukormentes rágógumit rág vagy cukormentes keménycukorkát szopogat. Kerülje a dohányzást, valamint az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, mert ezek szárazabbá tehetik a száját.

Székrekedés

A székrekedés gyakran társul triciklusos antidepresszánsokkal, mert ezek megzavarják az emésztőrendszer és más szervrendszerek normális működését.

Ajánlott, hogy fogyasszon több vizet és magasabb rosttartalmú ételeket (például friss gyümölcs és zöldség, korpa és teljes kiőrlésű gabona) egyen.

Szédülés

A szédülés gyakoribb a triciklusos antidepresszánsok és a monoamin-oxidáz-gátlók (MAOI) esetében, mint más antidepresszánsoknál.

antidepresszánsok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ebben az esetben javasolt, hogy lassan emelkedjen ülő helyzetből álló helyzetbe, használjon kapaszkodókat vagy más erős tárgyakat támasztékként, kerülje a vezetést és a gépek kezelését, valamint a koffeint, a dohányt és az alkoholt, valamint igyon sok folyadékot.

Izgatottság, nyugtalanság, szorongás

Ezeket a mellékhatásokat bizonyos antidepresszánsok stimuláló hatása okozza. Bár a több energia jó lehet, de ez azt jelentheti, hogy akkor sem tud pihenni vagy nyugodtan ülni, ha akar.

Érdemes ilyenkor rendszeren mozogni (például kocogás, kerékpározás, aerobic, gyaloglás), mélylélegző és izomlazító gyakorlatokat végezni, esetleg jógázni.

Szexuális problémák

Sok antidepresszáns szexuális mellékhatásokat okoz. Ez magában foglalhatja a csökkent nemi vágyat és az orgazmus elérésének nehézségeit. Egyes antidepresszánsok problémát okozhatnak az erekció elérésében vagy megtartásában (merevedési zavar). A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) nagyobb valószínűséggel okoznak szexuális mellékhatásokat, mint más antidepresszánsok.

A probléma előfordulása esetén olyan gyógyszert szedjen, amely csak napi egyszeri adagot igényel, és a gyógyszer bevétele előtti időszakra ütemezze be a szexuális tevékenységét.

Beszéljen partnerével szexuális mellékhatásairól és arról, hogyan változtatják meg az Ön igényeit. Hasznos lehet a szexuális rutin beállítása. Szüksége lehet például egy hosszabb előjátékra a nemi aktus előtt. Beszéljen orvosával a szexuális mellékhatásokat átmenetileg enyhítő gyógyszerekről, például a szildenafil (Viagra) lehetőségeiről. Kerülje a vény nélkül kapható gyógynövény-kiegészítőket, amelyek fokozott szexuális vágyat és funkciót ígérnek, mert néhány veszélyes lehet az egészségére.

Ha a mellékhatások tűrhetetlennek tűnnek, akkor kísértésbe eshet, hogy csökkentse vagy abbahagyja az antidepresszáns szedését, ami egyáltalán nem javasolt. A tünetei visszatérhetnek, és az antidepresszáns hirtelen abbahagyása elvonásszerű szimptómákat okozhat. Beszéljen orvosával, hogy segítsen megtalálni a leghatékonyabb gyógyszereket, melyek az Ön egyedi igényeinek is megfelelnek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.