Ha Ön egyike annak a 60 millió embernek, akiknél glaukómát diagnosztizáltak világszerte, fontos tudnia, hogyan előzheti meg a betegség súlyosbodását.

Míg egyes betegeknél a glaukóma visszafordíthatatlan vaksághoz vezethet, addig az életmódbeli változások és a gyógyszeres kezelés csökkentheti a súlyosabbá válását. Az alábbi módszerek betartása segíthet:

Tartsa be a gyógyszerszedési útmutatásokat

Lehetséges, hogy a nap folyamán különféle szemcseppeket kell alkalmaznia a zöldhályog kezelésére. Állítson be figyelmeztetéseket a közelben tartott eszközökön, például mobiltelefonján, óráján, számítógépén, hogy a nap folyamán emlékeztetőket kapjon. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen problémája van a gyógyszerekkel és az adagolással kapcsolatban, mert a gyógyszeres kezelés szigorú betartása a legfontosabb dolog, amit egy glaukómás beteg tehet annak érdekében, hogy ne romoljon a látása.

zöldhályog galukóma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kerülje el az eleséseket és a baleseteket

Egyes betegeknél a zöldhályog növelheti az elesés és az oldallátás elvesztése miatti balesetek kockázatát. Fontos, hogy világosan jelölje meg a határokat otthonában. Az olyan területek, mint az ajtók, fiókok, pultok és asztal szélei kontrasztos színű szalaggal vagy festékkel azonosíthatók. A gyakran általánosan használt eszközöket és készülékeket olyan helyre helyezze, ahol könnyen hozzáférhetők.

Ügyeljen arra, hogy a szkennelésnek nevezett technikát használja. A szkennelés során alaposan meg kell nézni a környezetét, fejét balról jobbra mozgatva, felülről lefelé, hogy a gyaloglás előtt lefedje a teljes látómezőt. Ez segíthet azonosítani például a balesetveszélyes tárgyakat.

Az egészséges életmód betartása

A különböző tornagyakorlatok javíthatják a szem egészségét is. A hetente többször végzett testmozgás nagyon hasznos lehet, de mindenképpen konzultáljon orvosával az ajánlott gyakorlatokról. Bár az edzés nagyszerű, érdemes lehet kerülni egyes mozgástípusokat, mint például bizonyos jógapozíciók, amelyeknél a fejnek a szíve alatt kell lennie, vagy nagyon nehéz súlyokat kell emelnie. Ezek fokozzák a szemnyomást, ami fontos kockázati tényezője a glaukóma súlyosbodásának.

Rendszeresen olvasson

A gyengénlátók számára kihívást jelenthet az olvasás, de vannak olyan eszközök, amelyek segíthetnek. A kézi nagyítók segítik a szövegek olvasását. A hangoskönyvek lehetővé teszik, hogy olvasás nélkül élvezze a könyveket. A legtöbb webböngésző lehetővé teszi a betűméret és a kontraszt beállítását számítógépén vagy táblagépén, hogy könnyebben olvasható legyen.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.