Köztudott, hogy a cukorbetegség megemeli a vércukorszintet, de emellett ez a krónikus állapot növeli a vakságot okozó szembetegségek kockázatát is.

A megemelkedett vércukorszint károsíthatja a retinában (a szem hátsó részén lévő területen, amely jeleket küld az agynak) lévő ereket. Ez a károsodás, az úgynevezett diabéteszes retinopátia, évekkel azelőtt elkezdődhet, hogy változásokat észlelne a látásában. A diabéteszes retinopátia a vezető oka a cukorbetegségben szenvedő emberek reverzibilis látásvesztésének.

A kutatások szerint a cukorbetegek körülbelül 40 százalékának van valamilyen fokú retinopátiája. Eleinte a szem apró erei megduzzadhatnak. Később az elzáródások megakadályozhatják, hogy a vér és a tápanyagok elérjék a retina egyes részeit. A diabéteszes retinopátia későbbi, súlyos stádiumaiban új erek alakulnak ki, miközben a szervezet megpróbál vért juttatni a retinába, de ezek az új erek szivároghatnak és károsíthatják a látást.

cukorbetegség vakság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ezenkívül a cukorbetegség 60 százalékkal növeli a szürkehályog kialakulásának kockázatát (olyan állapot, amely miatt a tiszta szemlencse zavarossá válik, és elzárja a fényt). Ez pedig 40 százalékkal növeli a glaukóma kialakulásának esélyét, vagyis azt a kóros nyomást, amely károsítja a látóideget, amely jeleket küld a szemből az agyba.

Vannak azonban olyan lépések, amelyeket megtehet látása védelmében, beleértve az alábbiakat:

  • Tartsa a vércukorszintet egészséges szinten. Ennek érdekében kövesse az egészséges étrendi tervet, rendszeresen mozogjon, és az utasításoknak megfelelően szedje gyógyszereit. A vércukorszint csökkentése 25 százalékkal csökkentheti a mikrovaszkuláris szövődményeket, például a szembetegségeket.
  • Rendszeresen ellenőrizze a vérnyomását. Az orvos által előírt gyógyszerek szedése a vérnyomás szabályozására segíthet megvédeni a szemében lévő apró ereket a további károsodástól, és csökkentheti a látásvesztés kockázatát.
  • Minden évben menjen el szemvizsgálatra. A cukorbetegek kezelésében jártas szemész szakorvos által végzett tágított szemvizsgálat korán feltárhatja a szem elváltozásait. A korai diagnózis időt biztosít olyan kezelésekre, mint például a lézerterápia, amely megvédheti a szemét.
  • Ne dohányozzon. A rendszeres dohányzás fokozhatja a szemkárosodás kockázatát.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.