Néhány életmódbeli változtatással csökkenthető a korai látásromlás és a szembetegségek kialakulásának kockázata.

Az idősödés hatása nemcsak a ráncokra és az ősz hajszálakra korlátozódik. Hatással lehet a szem egészségére is, így az 50 évnél idősebb embereknél gyakoribb a szürkehályog, a makula degeneráció és a glaukóma. Megjelenésük azonban nem elkerülhetetlen, néhány életmódbeli változtatással csökkenthető a kialakulásuk kockázata.

A dohányzás kerülése

A jelenlegi és volt dohányosok esetében akár négyszer nagyobb lehet az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázata, mely a vakság vezető oka. A kockázat még a leszokás utáni 20 évben is magas. A makula degenerációval összefüggő vakság minden ötödik esete összefüggésben lehet a dohányzással, többek között a sejtek változásai, az oxidatív stressz és az érszűkület miatt.

Az egészséges testsúly fenntartása

A túlsúly a szívműködést, a vérnyomást, a vércukorszintet és a szem egészségét is jelentősen befolyásolja. A túlsúlyos és elhízott embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szürkehályog, mint azoknál, akik normál testsúlyúak. Sajnos a jelenlegi ismeretek szerint az extra súly elvesztése nem akadályozza meg a szürkehályog és az életkorral összefüggő makula degeneráció kialakulását.

időskor szembetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Napsugárzás elleni védelem

A világos bőrű és kék szemű embereknél sokkal nagyobb a szürkehályog kialakulásának a rizikója, de a napsugárzás is növeli a kockázat mértékét. Az ultraviola sugárzás megnövekedett mértéke megváltoztatja a retina és a lencse sejtjeinek anyagcseréjét, így javasolt az UV-A és az UV-B sugárzástól védő napszemüveg viselése.

Rendszeres testmozgás

Egy több mint 15 000 ember önkéntes részvételével végzett hosszú távú tanulmány megállapította, hogy a fizikailag aktív és a mérsékelten alkoholfogyasztó emberek esetében ritkább látásvesztést tapasztaltak 20 év alatt, mint azoknál, akik egyáltalán nem mozogtak és nem fogyasztottak alkoholos italokat.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/best-way-to-age-proof-your-vision
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.