Ne vegyünk készpénznek a szemeink és a látásunk egészségét, még akkor se, ha adott pillanatban minden rendben van. Külső és belső hatások egyaránt károsíthatják, így jó, ha mindet igyekszünk kivédeni.

Étkezz egészségesen!

Az egészséges szem a tányérra kerülő ételnél kezdődik. Az olyan tápanyagok, mint az omega-3 zsírsavak, a cink, a C és az E-vitaminok és a lutein segíthetnek a korhoz kötődő szemproblémák kivédésében, mint például a makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés) és a szürkehályog. Ezeket a tápanyagokat zöldleveles növényekből (spenót, kelkáposzta), halakból (tonhal, lazac), nem húsalapú fehérjeforrásokból (bab, tojás), citrusfélékből, osztrigából és sertéshúsból nyerhetjük ki. A helyes étkezéssel továbbá elkerülhető az elhízás is, mely a 2-es típusú cukorbetegség kiváltó oka lehet, ami pedig sokszor a látás elvesztéséhez is vezethet.

Szokj le a dohányzásról!

A cigarettázás növeli a már említett szürkehályog kockázatát és károsítja a látóideget - egyéb más rossz hatása mellett.

napszemüveg
Forrás: unsplash.com

Viselj napszemüveget!

A megfelelő napszemüveg megvédi szemeidet az ultraviola-sugárzástól, melyből ha túl sok éri minket, ismét fennáll a már említett szembetegségek esélye. Olyat válassz, mely az UVA és UVB-sugarak 99% százalékától megvéd. Vannak olyan kontaktlencsék, melyek rendelkeznek UV-védelemmel, de menj biztosra, és használj azok fölött is napszemüveget.

Védd a szemed máskor is!

Ha mérgező anyagokkal dolgozol akár otthon, akár a munkahelyeden, ha a szemre veszélyes sportot űzöl (például lacrosse, jégkorong), akkor is viselj védőszemüveget.

Ne nézd folyton a képernyőt!

A monitor előtti munka számos negatív tünettel jelentkezhet, itt már írtunk ezekről, és az esetleges megoldásaikról is. Fontos, hogy húszpercenként szünetet tartsunk, hogy helyes magasságban legyen a monitor a szemeinkhez képest, és ha nem matt felületű a képernyő, használjunk monitorszemüveget, ami megvédi szemeinket a visszacsillogástól.

Járj rendszeresen orvoshoz!

Még a legkisebbeknek is szükségük van rendszeres szemvizsgálatra. Nemcsak a látásellenőrzés miatt, hanem azért is, hogy a különböző szembetegségeket még idejében észrevegyék és kezelni tudják.


Forrás: https://www.webmd.com/eye-health/good-eyesight
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.