Még akkor is történhetnek balesetek, ha mindent megtesz a szeme egészségének védelmében. Cikkünkből tudja meg, mivel kezelje magát, és mikor kérjen segítséget.

A legtöbb szemsérülés (például tisztálkodószer vagy egy apró idegen test szembe kerülése) kisebb mértékű, míg azok, amelyek bizonyos munkahelyi környezetben vagy sportolás közben fordulnak elő, azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Az 5 leggyakoribb szemsérülés és azok kezelése

1. Idegen tárgyak a szemben

Legyen szó homokszemről, szempilláról vagy más apró tárgyról, az első ösztöne az lehet, hogy megdörzsöli a szemét, de ezt ne tegye. A szem dörzsölése – vagy egy tárgy ujjával való eltávolításának megkísérlése – a szaruhártya dörzsölésével és sokkal súlyosabb helyzet kialakulásával járhat. Ehelyett hagyja, hogy a könnyei kifolyjanak válaszul az irritációra. Ha ez nem távolítja el az idegen anyagot, öblítse ki a szemet tiszta vízzel. Ha az idegen test továbbra is a szemében marad, forduljon szemész szakorvosához.

szemsérülés ellátása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Vegyi anyagok a szemben

Az ipari vegyszerek és egyes háztartási tisztítószerek súlyos károkat okoznak, ha a szembe kerülnek. Ha vegyszeres oldat kerül a szemébe, azonnal és alaposan öblítse ki tiszta vízzel, lehetőleg legalább 15 percig. Az öblítés után azonnal forduljon orvoshoz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem történt-e súlyosabb károsodás.

3. A szemet ért ütés

A leggyakrabban sportsérülések okozzák. Ilyen esetben óvatosan tartson hideg borogatást vagy jégcsomagot a szemhez, ügyelve arra, hogy ne gyakoroljon nyomást rá. Tartsa függőlegesen a fejét, hogy csökkentse a duzzanatot. Keresse fel a sürgősségi központot vagy szemorvost, ha a fájdalom továbbra is fennáll, vagy ha a sérülés befolyásolja a látását.

4. Szúrt seb

A szem szúrt sebe azonnali szakorvosi ellátást igényel. Ne próbálja meg kiöblíteni vagy eltávolítani az esetleg szemben maradt tárgyat, valamint kerülje a szem és a körülötte lévő terület dörzsölését. Védje meg szemét a véletlen nyomástól vagy dörzsöléstől úgy, hogy egy szilárd, kör alakú tárggyal (például papír kávéscsésze) letakarja. Ragassza fel a sérült szemére. Kérjen meg valakit, hogy azonnal vigye el a legközelebbi sürgősségi osztályra.

5. Vágás a szemen vagy a szemhéjon

Ez a sérülés általában azonnali orvosi ellátást igényel, hacsak nem egy nagyon apró vágásról van szó a szem körüli bőrön. Ne próbálja meg lemosni a vágott szemet vagy szemhéjat. Ehelyett anélkül, hogy nyomást gyakorolna a szemgolyóra, helyezzen tiszta textíliát vagy kötést a területre. Kerülje a bolyhos pamut vagy hasonló anyagok használatát a szem körül, mert a szálak megtapadhatnak a területen több fájdalmat és irritációt okozva. Mielőbb keresse fel a sürgősségi központot vagy a szemorvost.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.