Amennyiben a szemei egy ideje mindig vörösek, érdemes szemész szakorvoshoz fordulnia, aki szakszerűen kivizsgálva kiderítheti ennek lehetséges okait.

Allergia

Amennyiben éppen pollenszezon van, akkor a szem vörössége mellett égő, viszkető érzése is lehet. Forduljon immunológushoz vagy szemészhez, ha allergiára gyanakszik, de nem biztos benne. Az allergiás vörös szem vényköteles és vény nélkül kapható szemcseppekkel, valamint allergia elleni tablettákkal és orrspray-el hatékonyan kezelhető.

Elpattant erek

A legtöbb ember észre sem veszi őket, mert olyanok, mint egy kis zúzódás a szemen. Amennyiben fájdalommal vagy látásváltozással jár, el kell mennie egy szemorvoshoz. Az elpattant erek általában önmaguktól meggyógyulnak.

Szemszárazság

Nem csak vörösek a szemek, de olyan érzés tapasztalható, mintha homok lenne bennük. Ez a kellemetlen érzés éjszaka rosszabb is lehet. Ha a vény nélkül kapható szemcseppekkel nem érhető el javulás, érdemes szakorvoshoz fordulni.

szemvörösség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Szemirritáció

A szemirritációt leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, így mielőbb szakszerű kezelés szükséges.

Kötőhártya-gyulladás

A szemek nemcsak vörösek, hanem viszketnek és megduzzadnak, de váladékozás is tapasztalható. Mielőbb szakorvosi terápiára van szükség. Az antibiotikumok mellett - a tünetek enyhítésére - hideg borogatás és műkönny javasolt, amelyek megnyugtatják a szemfelszínt. A kötőhártya-gyulladás nagyon fertőző betegség, ezért kerülje a törülközők, ágyneműk közös használatát.

Üvegtest-gyulladás

Az uveitis vörös szemet, fényérzékenységet és fájdalmat okozhat. Kezelés nélkül olyan szembetegségekhez vezethet, mint például a glaukóma, a szürkehályog vagy akár a vakság.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.