Amennyiben a szemei egy ideje mindig vörösek, érdemes szemész szakorvoshoz fordulnia, aki szakszerűen kivizsgálva kiderítheti ennek lehetséges okait.

Allergia

Amennyiben éppen pollenszezon van, akkor a szem vörössége mellett égő, viszkető érzése is lehet. Forduljon immunológushoz vagy szemészhez, ha allergiára gyanakszik, de nem biztos benne. Az allergiás vörös szem vényköteles és vény nélkül kapható szemcseppekkel, valamint allergia elleni tablettákkal és orrspray-el hatékonyan kezelhető.

Elpattant erek

A legtöbb ember észre sem veszi őket, mert olyanok, mint egy kis zúzódás a szemen. Amennyiben fájdalommal vagy látásváltozással jár, el kell mennie egy szemorvoshoz. Az elpattant erek általában önmaguktól meggyógyulnak.

szemvörösség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Szemszárazság

Nem csak vörösek a szemek, de olyan érzés tapasztalható, mintha homok lenne bennük. Ez a kellemetlen érzés éjszaka rosszabb is lehet. Ha a vény nélkül kapható szemcseppekkel nem érhető el javulás, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Szemirritáció

A szemirritációt leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzés okozza, így mielőbb szakszerű kezelés szükséges.

Kötőhártya-gyulladás

A szemek nemcsak vörösek, hanem viszketnek és megduzzadnak, de váladékozás is tapasztalható. Mielőbb szakorvosi terápiára van szükség. Az antibiotikumok mellett - a tünetek enyhítésére - hideg borogatás és műkönny javasolt, amelyek megnyugtatják a szemfelszínt. A kötőhártya-gyulladás nagyon fertőző betegség, ezért kerülje a törülközők, ágyneműk közös használatát.

Üvegtest-gyulladás

Az uveitis vörös szemet, fényérzékenységet és fájdalmat okozhat. Kezelés nélkül olyan szembetegségekhez vezethet, mint például a glaukóma, a szürkehályog vagy akár a vakság.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.