A szempillaspirál és a szemceruza felvitele során valószínűleg nem gondol arra, hogy kedvenc szépségápolási termékeinek milyen egészségre káros hatásai lehetnek.

Az alábbi 6, a szem biztonságos sminkelésével kapcsolatos tippek betartásával elkerülhetők a súlyos szemfertőzések és sérülések.

1. 3 hónap után dobja el a szemsminkeket

Ha a szempillaspirál vagy a szemceruza régi, az növeli annak az esélyét, hogy baktériumok vagy gombák okozta szemfertőzés alakulhat ki. Ennek megelőzése érdekében a sminktermékek esetében használjon jelölőt vagy matricacímkét a vásárlás dátumával, hogy emlékeztesse magát, mikor kell kidobni az adott kozmetikumot.

2. Olvassa el a címkéket, és kerülje a káros összetevőket

Fontos, hogy figyeljen a sminktermékek összetevőinek címkéjére. A kerülendő összetevők közé tartozik a kohl (bizonyos országokban a gyermekkori ólommérgezéshez kapcsolódik), talkum, a BHA (butilezett hidroxi-anizol), a karbamid, a szulfátok és a ftalátok. Ezen összetevők némelyike ​​tartósítószerként, stabilizátorként vagy csomósodásgátló szerként működik, de irritálhatja a bőrt is, vagy nagy mennyiségben a rák kockázatával járhat.

szemceruza szemfertőzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Ne sminkelje a szemhéj belső oldalát

A szemhéj belső oldalának sminkelése blokkolja a szaruhártyát védő olajokat kiválasztó olajmirigyek működését, valamint a kórokozó baktériumokat is közvetlenül a szembe juttathatja. Ez problémákat okozhat a kontaktlencsét viselőknek, a száraz szem szindrómában szenvedőknek és az érzékeny szemű embereknek.

4. Mondjon nemet a csillogásra

A sminktermékben lévő csillogást adó összetevő ragyogóvá teheti a szemet, de sajnos vörösséget és irritációt is okozhat. Emellett súlyosbíthatja a krónikus szemszárazságot, valamint a szaruhártya irritációjának és fertőzésének gyakori kiváltó oka.

5. Az érzékeny szemeknek hipoallergén kozmetikumokra van szükségük

Ha allergiás a szeme, jó ötlet a hipoallergén szemsmink használata. Nézze meg alaposan a címkéket, és válasszon természetes, allergénmentes kozmetikumokat.

6. Ne sminkelje a szemeit vezetés közben vagy mozgó járművön ülve

Munkába menet idő takarítható meg a sminkeléssel, a hirtelen fékezés vagy a „huppanók” azonban sérüléseket (a szaruhártya megkarcolása, stb.) okozhatnak. Érdemes inkább néhány perccel korábban kelni fel reggelente, hogy elegendő ideje legyen a sminkelésre.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.