Évente emberek milliói esnek át sikeres szürkehályog műtéten. Fontos azonban néhány általános óvintézkedés megtétele, hogy időben helyreálljon a látása.

Íme, 5 hasznos tipp, amelyeket érdemes betartani a szürkehályog műtét utáni lábadozás során:

Korlátozza a megerőltető tevékenységet

Néhány hétig kerülje az erős testmozgást és a nehéz emelést igénylő tevékenységeket, hogy csökkenjen a szemnyomás növekedésének az esélye. A magas szemnyomás késleltetheti a műtéti bemetszés mielőbbi gyógyulását.

Védje magát az irritáló anyagoktól és a traumáktól

Amikor hazatér a műtét után, természetes, hogy úgy érzi, valami van a szemében, például homokszem. A szem a műtét után legalább egy hétig érzékeny lehet a környezetre. A körbeérő napszemüveg nemcsak a portól, szennyeződéstől és pollentől véd, hanem segít a fényérzékenység csökkentésében is. A szemvédő alvás közbeni viselése segíthet, hogy elkerülje a szem érintését vagy dörzsölését.

szürkehályog műtét
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Óvatosan zuhanyozzon

A víznek való kitettség fertőzés vagy irritáció kockázatának teheti ki a szemet, amíg a szem meg nem gyógyul a műtét után. Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön vízsugár közvetlenül a szemébe. Kérdezze meg orvosát, mikor biztonságos elkezdeni úszni vagy pezsgőfürdőt használni. A legtöbb esetben ez néhány hétig tart.

Kerülje el a vezetést

Konzultáljon a szemorvosával, hogy mikor kezdheti biztonságosan újra a vezetést a felépülése után. Elképzelhető, hogy a napszemüveg vagy egy speciális vezetői szemüveg segíthet mérsékelni az erős fényszórókból a szembe jutó fényt.

Kövesse az orvos utasításait

Feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát a megtehető óvintézkedésekről, például a fentiekről, valamint arról, hogy mikor lehet folytatni a szokásos napi tevékenységeket. Azonnal forduljon szemorvosához, ha a műtét után a következő tünetek bármelyikét észleli:

  • látásvesztés
  • szemfájdalom
  • foltok vagy villogások látása
  • hányinger, hányás vagy erős köhögés.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.