Ha egész nap a számítógép képernyője előtt ülünk, vajon valóban segítenek-e a kék fényt szűrő szemüvegek a szem egészségének megőrzésében?

A makula, vagy közismertebb nevén sárgafolt a szemfenéken található ideghártya egyik legfontosabb része, amely felelős a tiszta központi látás feldolgozásáért. Legfőbb feladata az éleslátás és az olvasási képesség biztosítása.

A makula érzékeny lehet a kék fényre, amely a látható fény spektrumának része, és amelyet olyan elektronikus eszközök bocsátanak ki, mint például a mobiltelefonok, a számítógépes monitorok és a tévék. Az embereknek azonban a napsugárzásból származó kék fénynek vannak a leginkább kitéve.

kék fény szűrő szemüveg
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az elméletek szerint amennyiben a szem hosszabb ideig kék fénynek van kitéve, károsodhat a makula, mely folyamat során az ideghártya sejtjei fokozatosan elpusztulnak. Emellett pedig a kék fény általában izgató hatással van a központi idegrendszerre. Tehát, ha közvetlenül a kék fénynek vagyunk kitéve, mielőtt megpróbálnánk aludni, akkor a központi idegrendszerünk éppen azt az „utasítást” kapja, hogy fel kell ébrednünk.

A kék fényt kiszűrő szemüvegeket vizsgáló közelmúltbeli tanulmány nem talált bizonyítékot ezen elméletek alátámasztására. A kutatók szerint egyes emberek hasznosnak tartják azokat és hatékonynak érezhetik a kék fényt szűrő szemüvegek viselését, de ezeket nem ajánlják a betegeiknek.

Egyelőre azonban nincsenek konkrét klinikai bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a kék fényt szűrő szemüvegek viselésére szükség van a makula egészségének megőrzése érdekében. Továbbá az sem bizonyított, hogy jelentős hatással vannak a napi cirkadián ritmusra és az alvás-ébrenlét ciklusaira.

Forrás: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/opo.12406
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.