A legtöbben azt gondolják, hogy a leggyakoribb halálok a szívinfarktus, a rosszindulatú daganat vagy az agyi infarktus (stroke), de valójában ez a hirtelen szívmegállás.

A hirtelen szívmegállás a szív elektromos rendszerével kapcsolatos probléma, és általában túlélhető, ha a beteg nagyon gyorsan segítséget kap. Sajnálatos módon a hirtelen szívleállást szenvedőknek csak körülbelül 5 százaléka kerül élve a kórházba, ahol szakszerű ellátásban részesülhet.

Mi történik a szívben hirtelen szívmegálláskor?

Hirtelen szívmegállás esetén a vérkeringés leáll, így nem jut elegendő vérmennyiség a tüdőbe vagy az agyba. Az emberek hirtelen elájulnak (senki sem bírja ezt négy-öt másodpercnél tovább), nem reagálnak, leáll a légzés, nincs pulzusuk.

5 tényező, ami növeli a hirtelen szívleállás kockázatát

A hirtelen szívmegálláshoz vezető szívritmuszavarok a következőkből származhatnak:

Hegesedés. A szívritmusproblémák gyakran egy hegesedett szívizomra vezethetők vissza. A hegesedés következtében a szív elektromos jelei összezavarodnak és szabálytalanná válnak. A leggyakoribb ok a szívkoszorúér-betegség és a szívizom betegsége. A szívroham szövetelhalást és hegesedést okoz. A vírusfertőzések, az örökletes vagy autoimmun betegségek és a kémiai toxicitás szintén károsíthatja és hegessé teheti a szívizmot.

hirtelen szívmegállás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Szívelégtelenség. Ha szívelégtelenség miatt a szív nem tud elegendő vért pumpálni minden egyes ütésnél, ez megzavarja a szívritmust, és növeli a hirtelen szívhalál kockázatát. A beültethető szívdefibrillátor beültetésével kezelhető a gyors és szabálytalan szívritmus, ezáltal jelentősen növelve a hirtelen szívleállás utáni túlélést, mert az eszköz másodperceken belül reagál.

Családtörténet. Ha egy közeli hozzátartozója (egyik szülő vagy testvér) fiatalon halt meg ismeretlen okból, akkor nagyobb a korai, hirtelen szívmegállás kockázata.

Dohányzás. A dohányzás drámaian növeli a szívinfarktus és a hirtelen szívmegállás kockázatát.

Kezeletlen szívelégtelenség. Ha a szívelégtelenség tünetei (légszomj, fáradékonyság) megjelennek, gyógyszeres kezelésre van szükség, mely által csökkenthető a hirtelen szívmegállás kockázata.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.