A legtöbb ember elfelejti, hogy az oxigén belélegzése biztosítja számukra a szervezet által igényelt energia körülbelül 90 százalékát.

Fontos az oxigén? Íme, amit tudnia kell

A szervezet életben maradása az oxigéntől függ, amely a sejtek számára a legfontosabb tápanyag. A légzés révén a tüdő oxigénhez jut, ami lehetővé teszi a gázcserét a szervezetben. Pontosabban, az oxigéngáz a vörösvértestekhez (hemoglobinhoz) kötődik. Ezután a vér keringése közben minden sejthez eljut. Íme, egy összefoglaló az oxigén fontosságáról a szervezetben:

  • Az oxigén energiává alakítja a táplálékot. A légzési folyamat során a szervezet oxigént használ fel, hogy az ételt hasznosítható üzemanyag-energiává alakítsa az anyagcsere során. Oxigén nélkül a test sejtjében lévő mitokondriumok nem alakítják át az élelmiszer-glükózt ATP-vé, amely fenntartja az életét.
  • Az oxigén támogatja az agyat. Az agy a szervezet oxigénbevitelének körülbelül 20 százalékát fogyasztja el, hogy energiája (1,5 kalória percenként) aktív maradjon. Tehát az agya megsérül, ha öt percig oxigénhiányt szenved.
  • Az oxigén erősíti az immunitást. Az oxigén táplálja sejtjeit a bakteriális és vírusos fertőzések elleni küzdelemben.
  • Az oxigén számos egészségi állapot kezelését támogatja. Például COVID-19-ben, tüdőgyulladásban, krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), cisztás fibrózisban, alvási apnoében és tüdőbetegségben szenvedők alacsony oxigénszintet tapasztalnak. Ilyen esetekben az orvosok kiegészítő oxigént használnak a kezelésében.
oxigénszint
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi a normál oxigénszint felnőtteknél?

A felnőttek normál oxigénszintje 95-100%. Ha 90% alatt van, az állapotot hipoxémiának nevezik, ami orvosi probléma. Hipoxémia esetén a test szövetei és szervei (például a szív, a máj és a tüdő) nem működnek megfelelően. Ez a csökkent energiaszintnek köszönhető, mivel kevés oxigén jut el hozzájuk.

Hogyan lehet növelni a vér oxigénszintjét?

Az oxigénmolekulák a vörösvértestekhez kötődnek. Tehát a vér a vörösvértestekhez kapcsolódó oxigént szállítja az összes testsejtbe. Minden alkalommal, amikor oxigént lélegzik be, a vörösvértestek oxigénhez jutnak, amely az összes szervbe és szövetbe eljut. A test energiát kap, az immunitás megerősödik, és az elhasználódott sejteket kicserélik. Ezért fenn kell tartani az optimális oxigénszintet, hogy egészséges és energikus maradjon. Íme, néhány módszer annak bemutatására, hogyan növelheti a vér oxigénszintjét a szervezetben:

  • Gyakran szellőztessen és legyen többet a szabadban. A friss levegő több oxigénnel rendelkezik, ami jótékony hatással van a szervezetre.
  • Gyakoroljon céltudatos lélegzetvételre. A lassú, rövid és mély lélegzet növeli az oxigénszintet, így a tüdeje megfelelő oxigénhez jut.
  • Igyon megfelelő mennyiségű vizet. A víz oxigént tartalmaz, így a megfelelő hidratáltság növeli az oxigénszintet, és segít a tüdőnek kilégzéskor a szén-dioxid kiürítésében.
  • Egyen vassal dúsított ételeket. Az egészséges vörösvértesteknek vasra van szükségük ahhoz, hogy oxigénben gazdag vért szállítsanak a szervezetben. A vastartalmú ételek (baromfi, hal, tojás, zöldlevelű zöldségek, sovány fehérje, hüvelyesek) fogyasztása növeli az oxigénszintet és javítja az egészséget.
  • Próbálja ki az oxigénterápiát. Ez egy módszer a vér oxigénszintjének növelésére. Az extra oxigén segít elkerülni a testsejtek és szervek súlyos károsodását. Ez a terápia segít számos egészségi állapot kezelésében, csökkenti a légszomjat, meghosszabbítja az élettartamot és javítja életminőségét.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.