A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban a vezető megbetegedések között vannak. Kialakulásukban nagy szerepe van a koleszterinszintnek.

A magas koleszterinszint szívinfarktust, stroke-ot, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. Az összkoleszterintszintet két típus alkotja.

A "jó" koleszterin, vagyis a HDL

A HDL koleszterin, másnéven magas sűrűségű lipoprotein (high density lipoprotein) a sejtek által fel nem vett, feleslegesnek bizonyult koleszterint visszaszállítja a májba, ahol az kiválasztódik az epével együtt. Azért nevezzük jónak, mert az érfalat is védi azzal, hogy összeszedi a lerakódni képes "maradék" sejteket. Egy egészséges embernek 5 mmol/l alatti értékű kell, hogy legyen a HDL-koleszterinje.

A "rossz" koleszterin, vagyis az LDL

Alacsony sűrűségű (low density) lipoproteinnek is hívják, mely a májból a sejtek felé szállít, kisebb része beépül az érfalba. A gond akkor adódik, ha a magas LDL-szint miatt egyre több rakódik le egy helyen, emiatt pedig az erek elkezdenek szűkülni. Azért hívják rossznak, mert ha a több van belőle a szervezetben, akkor nagy kockázatot jelent. A lerakódó plakk rosszabb esetben leszakadhat az érfalról és a véráramba kerülve akár vérrögöt is képezhet, ami bárhová is jut, veszélyt jelent a szerveinkre. 3 mmol/l alatti értékű egy egészséges embernél. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél azonban ez a szám alacsonyabb, és a kockázat mértékétől függ.

zabpehely
Forrás: unsplash.com

Mely ételeket fogyasszunk a koleszterinszint alacsonyan tartására?

Vérszintjét alapvetően a bevitt táplálék koleszterintartalma befolyásolja, de a testsúly optimalizálása és a rendszeres mozgás is fontos a megfelelő szint eléréséhez. Olyan élelmiszereket, ételeket fogyasszunk, amik csökkentik a koleszterinszintet és olyanokat, amikben kevés található meg. Ilyen például a 

  • zabpehely
  • növényi fehérjék, például tofu
  • főzelékek, rostok
  • antioxidánsokban gazdag ételek
  • fokhagyma
  • olajos magvak.

Jó, ha magas koleszterinszint esetén kerüljük a zsíros ételeket, a belsőségeket (főleg a velőt és a májat) és a tojásokat.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?