Amennyiben túlzásba viszi a sófogyasztást, visszatarthatja a vizet a szervezetében, emiatt felfúvódottnak és fáradtnak érezheti magát.

Hogyan hatnak a vízhajtók?

A vízhajtók meglehetősen egyszerűek: segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges felhalmozódott víztől és sótól úgy, hogy növelik a vizelet mennyiségét.

A vizelethajtók hatékonyak lehetnek, ha olyan kóros egészségi állapota van, amely miatt vízvisszatartás alakul ki, például veseelégtelenség vagy pangásos szívelégtelenség. Valójában gyakran vannak vízhajtó hatóanyagok a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerekben is.

Vannak természetes vízhajtó hatású szerek?

Bár a vízhajtók általában gyógyszerek formájában kaphatók, vannak természetes vízhajtóknak tekintett ételek és tevékenységek is.

Gyümölcsök és zöldségek

A sok vizet tartalmazó gyümölcsök és zöldségek (például citrom, zeller, fokhagyma, paprika, uborka, gyömbér, szőlő, spárga, ananász) nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem hatékony természetes vízhajtók is lehetnek.

természetes vízhajtó
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Gyógynövények

Bizonyos gyógynövények – köztük a petrezselyem, a galagonya és a pitypang – természetes vízhajtónak számítanak. A gyógynövények esetében azonban nehéz meghatározni a megfelelő adagot, mert nincs elég klinikai vizsgálat ahhoz, hogy megmutassa, mennyit kellene valójában szedni. Egyes gyógynövények kölcsönhatásba léphetnek a szedett gyógyszerekkel, és egészségi problémákat okozhatnak. Vízhajtó hatás érhető el, ha petrezselymet szór a salátába, a rizsbe, a turmixba vagy a levesbe.

Koffein

A koffein természetes vízhajtó, amely jó választás azoknak, akik szeretik a kávét és a teát. A szakemberek szerint a fekete és a zöld teák a legjobbak.

Testmozgás

Az edzés az egyik legegyszerűbb természetes vízhajtó, mivel a pulzusszám felgyorsítása elősegíti a felgyülemlett folyadék keringését.

Fogyás

A fogyás egy másik nem túl meglepő természetes vízhajtó – elvégre testének körülbelül 60 százaléka víz, tehát a fogyás a folyadékvisszatartás csökkentésének egyik módja.

A nátriumbevitel csökkentése

Ha igyekszik, hogy ne legyen szüksége vízhajtó gyógyszerekre, és a folyadékvisszatartás egy részét természetes úton szeretné megoldani, csökkentse a sóbevitelt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.