A stressz mindenféle testi problémát okozhat, de sajnos emellett növelheti a súlyos szívproblémák kialakulásának kockázatát is.

Ismerje fel a stressz tüneteit

A stressz számtalan szituációban jelentkezhet. Talán nem meglepő, hogy a válás is nagyon stresszes lehet, de a közelmúltig a kutatók nem tudták, meddig tarthatnak a válás miatti stressz egészségi hatásai. Egy nemrégiben készült tanulmányban, amely 18 éven keresztül követte a résztvevőket, a két vagy több válást átélő nők szívrohamának kockázata hasonló volt a dohányosokéhoz vagy a cukorbetegekéhez. A tanulmány a szívroham magasabb kockázatát állapította meg azoknál a férfiaknál, akik többször váltak. Bár a férfiak gyakrabban tapasztalják meg, hogy az újraházasodás egészségi előnyökkel is jár, a nők kevésbé. A párkapcsolati stressz még évtizedekkel a válás után is erőteljes nyomot hagyhat az egészségi állapotban.

stressz szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A munkával kapcsolatos stressz is károsíthatja a szívet. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik jobban aggódnak az állásuk elvesztése miatt, közel 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szívbetegségben. De azok az emberek, akik elégedettek a munkájukkal, krónikus stresszben is szenvedhetnek a munkájuk versenyképessége miatt, vagy azért, mert megpróbálják egyensúlyba hozni a munkájukat és a magánéletüket.

Meglepő módon még az élvezetes eseményekkel kapcsolatos stressz is növelheti a szívbetegség kockázatát. A legutóbbi labdarúgó-világbajnokság során a szívrohamok több mint kétszeresére nőttek egy német városban azokon a napokon, amikor a nemzet csapata játszott.

A stressz és a szívbetegségek közötti összefüggés

A stressz fokozhatja a gyulladást a szervezetben, ami viszont olyan tényezőkhöz kapcsolódik, amelyek károsíthatják a szívet, mint például a magas vérnyomás és az alacsonyabb „jó” HDL-koleszterinszint.

De a krónikus stressz közvetlenebb módon is befolyásolhatja a szívedet. Ha aggódik, hajlamos rosszul aludni. Emiatt kevésbé valószínű, hogy fizikailag aktív, egészséges ételeket választ, vagy figyeli a súlyát. Mindezek az életmódbeli változások veszélyeztethetik a szív egészségét.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.