A férfiaknál átlagosan 10 évvel korábban alakulnak ki szívbetegségek, mint a nőknél. Ezeknek azonban van egy korai figyelmeztető jelük is, a merevedési zavar.

A szexuális problémák gyakran előre jelzik a szívproblémákat. Pozitívum, hogy bármely kockázati tényező – még az erektilis diszfunkció is –, amely felkelti a figyelmet, a hatékonybb megelőző ellátás felé „irányíthatja”.

Merevedési zavar

Sokan azt gondolják, hogy az erekciós zavar az, amikor egyáltalán nem sikerül merevedést elérni, de az állapot korai jele, hogy nem sikerül elég hosszú ideig fenntartani az erekciót. Ezek a problémák nem az idősödés normális velejárói, ahogy azt sokan gondolják, hanem szinte mindig valamilyen betegséget jeleznek.

A merevedési zavarok egyik fő oka a szív- és érrendszer általános egészségi állapotának a romlása. Mivel a pénisz artériái sokkal kisebbek, mint a szívé, az artériák károsodása itt jelenik meg először – gyakran évekkel megelőzve a szívbetegség tüneteit. A 40-es éveikben járó férfiaknál, akiknek merevedési problémáik vannak (de a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezői nincsenek), 80 százalékos a kockázata annak, hogy 10 éven belül szívproblémák alakulnak ki.

szívbetegség merevedési zavar tesztoszteron
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Alacsony tesztoszteronszint

A szakértő szerint az alacsony tesztoszteronszintet gyakran csak csökkent szexuális vágynak tekintik, de egyre inkább úgy tekintenek rá, mint a szívbetegségekre és a 2-es típusú cukorbetegségre. Egyre több klinikai kutatás eredménye jelzi, hogy az alacsony tesztoszteronszint a kardiovaszkuláris és anyagcsere betegségek kockázati tényezőjének tekinthető. A metabolikus szindrómáról (amely magában foglalja a magas vércukorszintet, az egészségtelen koleszterinszintet és a túl sok testsúlyt a középső szakaszon) és a cukorbetegségről például ismert, hogy a szívbetegségek vezető rizikófaktorai.

Stressz

A stressz, a harag és a szorongás megemeli a vérnyomást és a stresszhormonok szintjét, és korlátozhatja a szív véráramlását. Egyes károsodások azonnal jelentkezhetnek. A dühkitörést követő két órában például közel ötször nagyobb a szívinfarktus, a stroke kockázata pedig háromszoros.

Sőt, a krónikus stressz hatásai idővel károsíthatják az artériákat. Különösen a dühös személyiségű férfiaknál nagyobb a szívbetegség kialakulásának kockázata. A szívbetegséggel kapcsolatos szexuális problémák további szorongást vagy kapcsolati stresszt okozhatnak. A stressz az alvást is befolyásolhatja, ami viszont hatással van a szív egészségére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.