A legtöbb ember ismeri a szívroham gyakori kockázati tényezőit, beleértve a dohányzást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, az elhízást és a mozgáshiányt.

Ezek általában univerzálisak, vagyis szinte bárkinél növelhetik a kockázatot. Vannak azonban más, kevésbé ismert kockázati tényezők vagy egészségi állapotok, amelyek bizonyos embereket érintenek, beleértve az alábbiakat:

1. Intenzív érzelmek

Tanulmányok kimutatták, hogy mind az erős harag, mind a bánat időnként szívrohamot válthat ki. Ez nagy valószínűséggel a szívfrekvencia és a vérnyomás hirtelen emelkedése miatt következik be, amelyet az erős érzelmek váltanak ki.

Mivel mindenki megtapasztalja ezeket az érzelmeket, nagyobb valószínűséggel negatívan hatnak azokra az emberekre, akik más, hagyományos kockázati tényezők miatt már nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A Takotsubo kardiomiopátia nevű állapot utánozhatja a szívrohamot, de némileg eltér. A nőknél gyakrabban fordul elő intenzív érzelmek hatására, és szívrohamhoz hasonló tüneteket (például mellkasi fájdalom) okoz. Ez lehet az artériás görcs eredménye, ami a gyógyszeres kezelés hatására néhány hét után normalizálódik.

2. Hirtelen fizikai megerőltetés

A hirtelen megerőltető fizikai tevékenység szívrohamhoz vezethet olyan embereknél, akik fizikailag erre nem alkalmasak. Ez megtörténhet olyan ártalmatlannak tűnő dologtól is, mint például a kosárlabdázás vagy a hólapátolás. Azok az emberek, akik fizikailag inaktívak vagy hagyományos kockázati tényezőik vannak, fokozott kockázatnak vannak kitéve.

3. Rendkívüli hideg

A hideg hőmérséklet miatt az artériák összehúzódnak, ami hirtelen vérnyomásemelkedést okozhat. Fizikai erőfeszítéssel (például hólapátolás) kombinálva a megterhelés már túl sok lehet néhány ember szíve számára.

4. „Nehéz” ételek fogyasztása

A nehéz ételek fogyasztása időnként szívrohamot válthat ki. Senki sem tudja pontosan, miért történik ez, de az evés és emésztés elvonja a vért a szívtől és a gyomor-béltraktus felé tolja, ami problémás az érzékeny egyének számára. Ha fennáll a szívroham kockázata, érdemes összességében korlátozni a kalóriabevitelt, és kerülni kell a „nagy” étkezéseket.

szívroham alvási apnoé
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

5. Egyéb betegségek

Ha olyan súlyos egészségi állapotot diagnosztizálnak, amely nem kapcsolódik a szívéhez, akkor előfordulhat, hogy a szívroham kockázata meg sem fordul a fejében. Emiatt gyakran figyelmen kívül hagyják bizonyos betegségek szívroham kockázatának növelésében játszott szerepét. Azonban a betegségek, amelyekről ismert, hogy növelik a szívroham kockázatát, a következők:

  • gyulladásos betegségek, mint például a reumás ízületi gyulladás, a lupusz és bármely más betegség, amely gyulladást okozhat az erekben
  • terhességi preeklampszia, amely megnöveli a vérnyomást
  • terhességi cukorbetegség, amely nagymértékben növeli a szívroham kockázatát
  • alvási apnoe, amely 5 év alatt 30% százalékkal növeli a szívroham kockázatát
  • bal oldali mellrák, melynek sugárkezelése károsíthatja a szívet.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.