A magas vérnyomás és a dohányzás a szívbetegségek fontos kockázati tényezőjeként ismert, de van egy másik rizikófaktora is, amely sok nő számára meglepő.

A preeklampszia és a terhességi cukorbetegség tünetei ugyan röviddel a terhesség után eltűnnek, de maradandó egészségkárosodást okozhatnak. Ha ezeket a terhességi szövődményeket tapasztalta, ismerje meg, mit jelent ez a szív egészségére nézve.

Preeklampszia

A preeklampsziát a terhesség által kiváltott magas vérnyomás, valamint a vizeletben lévő fehérje jellemzi. Az eklampszia a probléma súlyosabb formája, amely görcsrohamokhoz, kómához és akár halálhoz is vezethet. Számos tanulmány kimutatta, hogy a preeklampsziás kórelőzményben szenvedő nőknél a terhességet követő évtizedekben kétszeres a kockázata annak, hogy szívbetegségben (például szívroham, szélütés) meghalnak. A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a kockázat még nagyobb azoknál a preeklampsziában szenvedő nőknél, akik elvetették vagy korán szülték meg a gyermeküket.

terhesség szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Terhességi cukorbetegség

Ez az állapot akkor fordul elő, amikor egy terhes nőnél magas vércukorszint és a cukorbetegség egyéb tünetei jelentkeznek, amelyek a terhesség előtt nem voltak jelen. A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél emelkedik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, a cukorbetegség pedig a szívbetegség egyik fő kockázati tényezője. A kutatások azonban azt sugallják, hogy még ha a terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nem is alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, az elkövetkező évtizedekben még mindig fokozott a szívbetegség kialakulásának a kockázata.

A terhességi szövődmények és a szívbetegségek közötti összefüggés

Egyrészt lehetséges, hogy a terhességi szövődmények annak a jele, hogy egy nőnek már van egy mögöttes szív- és érrendszeri problémája. Másrészt egyes szakértők elmélete szerint az olyan problémák, mint a preeklampszia, szív- és érrendszeri elváltozásokat okozhatnak, amelyek a későbbi életszakaszban betegségekhez vezethetnek.

Fontos az egészséges életmód

Bármi is legyen a kapcsolat, fontos, hogy a nők tisztában legyenek a kockázattal. Mindenképpen tájékoztassa orvosát, ha ezeket a problémákat tapasztalta. A megfelelő étkezés, a rendszeres testmozgás és a dohányzás kerülése mindenki számára fontos. De ezek az egészséges szokások még fontosabbak lehetnek azon nők számára, akiknél szövődmények jelentkeztek a terhesség alatt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.