Előfordulhat, hogy nincsenek vérrögképződési kockázati tényezői és mégis kialakulhat – ez az egyik oka annak, hogy fontos ismerni a figyelmeztető jeleket.

Mik azok a vérrögök?

A vérrög egy véredényben részben megszilárdult vér. Bárhol előfordulhatnak a testben, de leginkább a vénákban (vénás vérrögök) alakulnak ki. A vénás vérrögök leggyakoribb típusai a következők:

Mélyvénás trombózis - leggyakrabban a lábakban, a test mélyvénáiban képződik. A trombózisról akkor beszélünk, amikor a vérrögök a helyükön maradnak, és blokkolják a véráramlást.

Tüdőembólia – ha a mélyvénás trombus leszakad és a tüdőbe jut, tüdőembóliát okozhat. Az embóliák olyan vérrögök, amelyek felszabadulnak és eljutnak a test más részeire.

Artériás vérrögök - ezek akkor fordulnak elő, amikor egy vérrög eltömíti az artériát. Ez megakadályozhatja, hogy az oxigén elérje a szívet vagy az agyat, ami szívrohamhoz vagy szélütéshez vezethet.

vérrög tünetei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen jelei vannak a vérrögképződésnek?

A vérrögképződés korai jeleit nehéz azonosítani, mert általában mindenkinek különböző tünetei vannak, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A vérrögképződésnek azonban vannak gyakori jelei és tünetei, amelyekkel tisztában kell lenni.

A mélyvénás trombózis leggyakoribb jele a lábfájdalom és a duzzanat, amely nem enyhül a láb felpolcolására, valamint a kidudorodó visszér hirtelen megkeményedése, a környéki bőr kipirosodása és érzékennyé válása. A vérrög jelei a karban hasonlóak a lábakhoz, de gyakran észrevehetőbbek. Ezenkívül a karok enyhén lilává válhatnak - különösen az alkarban vagy a kézben - a vérrög okozta torlódás miatt.

A tüdőembólia tünetei gyakran függenek a vérrög méretétől, az életkortól és az általános egészségi állapottól. A tüdőben kialakuló vérrög gyakori jele a hirtelen kialakuló és elhúzódó légszomj, a tartós mellkasi fájdalom (általában akkor fordul elő, amikor mély lélegzetet vesz), valamint a véres váladék felköhögése.

Mi a teendő a vérrög tüneteinek észlelésekor?

Ha úgy gondolja, hogy tüdőembóliája van, azonnal hívjon mentőt vagy menjen el a legközelebbi kórházba. Amennyiben mélyvénás trombózisra utaló tünetei vannak, amelyek egy-két napnál tovább fennállnak és súlyosbodnak, forduljon a háziorvosához vagy az ügyeletre.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.