Néhány ember számára a visszerekkel kapcsolatos legnagyobb probléma a kevésbé esztétikus megjelenésük, azonban súlyosabb betegségekhez is vezethetnek.

A visszér olyan rendellenes ér, amely jellemzően a lábunkban fejlődik ki, kék vagy lila színű erek kidudorodó, csavart halmazaként. Az elégtelen vérkeringés és a megnövekedett nyomás a lábakban az érfalak gyengülését, valamint a vénák duzzadását és kinyúlását okozhatja.

A nők és a férfiak esetében is kialakulhatnak a visszeresek. Nagyobb valószínűséggel fejlődnek ki az idősebb életkorban és meglehetősen gyakoriak. Egyes becslések szerint a felnőttek 30-50 százalékánál fordul elő.

A kockázati tényezők a következők:

  • a visszeresség családi halmozódása
  • túlsúlyos
  • sok állást igénylő munka
  • terhesség.
  • fogamzásgátló tabletta használata
  • hormonpótló terápia.

A visszér – a kinézetén kívül - a legtöbbször nem okoz komolyabb tüneteket, bár jellemző lehet a lábak fájdalma, a nehezítettség érzése vagy a viszketése, leginkább a nap végén, főleg, ha sokat álltunk.

visszér
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Bizonyos esetekben azonban ez az állapot súlyosabb egészségi problémákhoz is vezethet. A legújabb kutatások szerint azoknál, akiknek visszeres a vénája, nagyobb valószínűséggel alakul ki mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia. A mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor vérrög alakul ki a test egyik mélyvénájában. Általában lábfájdalmat és duzzanatot okozhat, de tünetmentesen is megjelenhet. Ha a vérrög elszakad és a tüdőbe jut, tüdőembólia keletkezik. Ez egy olyan életveszélyes állapot, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Jellemző tünete a mellkasi fájdalom és a légszomj.

Mire figyeljünk?

A lábak fájdalma és duzzanata, a bőr vöröses vagy barnás elszíneződése, forró tapintata komolyabb problémát jelezhet, különösen, ha ezek a tünetek hirtelen jelentkeznek. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét észleljük, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Megelőzhető-e?

A visszér megelőzésére vagy a súlyosabb problémák megelőzésére az a legjobb megoldás, ha aktívak maradunk. Javasolt a mérsékelt testmozgás (például kerékpározás, futás vagy úszás hetente négyszer vagy ötször), az egészséges testsúly fenntartása és a kompressziós harisnya, zokni viselése napközben.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.