A túlzott alkoholfogyasztás számos szervünket károsítja, ám a kis mennyiségű vörösbor kedvezően hat a szívünkre.
A vörösbor évszázadok óta kultúránk részét képezi, és sokan úgy hitték, hogy a kolostorokban élő szerzetesek hosszú életének egyik titka a rendszeres fogyasztása volt. Akkoriban nem készült ezzel kapcsolatos kutatás, de egy 2018-as tanulmányból kiderül, mire hat pozitívan a vörösbor.
A szőlőből készülő ital gazdag rezveratrolban, mely a szőlő héjában található antioxidáns vegyület. Az antioxidánsok jellemzője pedig az, hogy megkötik a szabadgyököket, így erősítik a védelmet a daganatos, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben.
Egy 2019-es kutatás szerint a mérsékelt vörösbor-fogyasztás kapcsolatban áll a szívkoszorúér megbetegedésével, kialakulásának kockázatát csökkenti. A kis mennyiségű vörösbor csökkentheti a vérnyomást, kitágítja az ereket, ezáltal összefüggés fedezhető fel a szívbetegségek irányában. Ezenkívül kevésbé hizlal, mint a többi alkoholfajta, így a testsúly megőrzését sem nehezíti.
Azonban fontos hangsúlyozni - napi egy pohárról beszélünk! Ha ennél többet fogyasztunk, annak több káros, mint pozitív hatása lesz, hiszen felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást. A szívbetegség megelőzése érdekében a változatos étkezés és a mozgás beiktatása a mindennapjainkba sokkal inkább fontos, mint ez az egy-egy pohár alkohol.