A túlzott alkoholfogyasztás számos szervünket károsítja, ám a kis mennyiségű vörösbor kedvezően hat a szívünkre.

A vörösbor évszázadok óta kultúránk részét képezi, és sokan úgy hitték, hogy a kolostorokban élő szerzetesek hosszú életének egyik titka a rendszeres fogyasztása volt. Akkoriban nem készült ezzel kapcsolatos kutatás, de egy 2018-as tanulmányból kiderül, mire hat pozitívan a vörösbor.

A szőlőből készülő ital gazdag rezveratrolban, mely a szőlő héjában található antioxidáns vegyület. Az antioxidánsok jellemzője pedig az, hogy megkötik a szabadgyököket, így erősítik a védelmet a daganatos, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben.

vörösbor
Forrás: unsplash.com

Egy 2019-es kutatás szerint a mérsékelt vörösbor-fogyasztás kapcsolatban áll a szívkoszorúér megbetegedésével, kialakulásának kockázatát csökkenti. A kis mennyiségű vörösbor csökkentheti a vérnyomást, kitágítja az ereket, ezáltal összefüggés fedezhető fel a szívbetegségek irányában. Ezenkívül kevésbé hizlal, mint a többi alkoholfajta, így a testsúly megőrzését sem nehezíti.

Azonban fontos hangsúlyozni - napi egy pohárról beszélünk! Ha ennél többet fogyasztunk, annak több káros, mint pozitív hatása lesz, hiszen felgyorsítja a szívverést és növeli a vérnyomást. A szívbetegség megelőzése érdekében a változatos étkezés és a mozgás beiktatása a mindennapjainkba sokkal inkább fontos, mint ez az egy-egy pohár alkohol.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.