Valóban igaz, hogy napi egy pohár vörösbor jót tesz a szívnek és tartja távol az orvost? Sajnos az igazság nem annyira egyértelmű, mint gondolnánk.

Véd-e az alkohol a szívproblémák ellen?

Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a mérsékelt alkoholfogyasztás és a szívbetegség okozta halálozás kisebb kockázata között, de nehéz az okokat és következményeket meghatározni ezen vizsgálatok alapján. Talán a vörösbort kortyolgatók magasabb jövedelemmel rendelkeznek, ami általában felsőfokú végzettséget és az egészségesebb élelmiszerekhez való jobb hozzáférést feltételez. Bizonyos bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy a mérsékelt mennyiségű alkohol segíthet kissé megemelni a „jó” HDL-koleszterin szintjét. A kutatók azt is felvetették, hogy különösen a vörösbor védheti a szívet a benne található antioxidánsoknak köszönhetően. Emiatt azonban nem szükséges az alkoholfogyasztás, hiszen a rendszeres testmozgás is emelheti a HDL-koleszterinszintet, az antioxidánsok pedig más ételekben is megtalálhatók, például a gyümölcsökben, a zöldségekben és a szőlőlében.

alkohol szívbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyi alkohol túl sok?

Az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jó-e a szívének, jelenleg még nyitott kérdés. A vizsgálati eredményekből azonban úgy tűnik, hogy a legtöbb ember esetében nem káros a szívre, de alapvető fontosságú a „mérsékelt” italozás. Néhány embernek azonban még a mérsékelt alkoholfogyasztást is kerülnie kell, főleg bizonyos típusú szívritmus-rendellenességek vagy szívelégtelenség esetén.

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás hozzájárul-e a szívbetegségek kialakulásához?

A rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás viszont jelentősen ronthatja az egészségi állapotot és számos betegség, így a szívbetegségek kialakulásával is összefügg, szívelégtelenséghez, magasvérnyomás betegséghez vagy szélütéshez vezetve. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás hozzájárulhat a szívizomzatot érintő kardiomiopátiához (a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve) is. Ráadásul az alkohol - mivel felesleges kalóriaforrásként a hosszú távon káros súlygyarapodás oka - hozzájárulhat az elhízáshoz és az ezzel járó számos egészségi probléma kialakulásához.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/alcohol-and-heart-health-separating-fact-from-fiction
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.